Tip#07
KoemelkBevat van nature lactose, dit wordt ook aangeven op het voedingslabel.
KoekjesHet is erg onwaarschijnlijk dat koekjes een grote hoeveelheid lactose bevatten.
Yoghurt op basis van koemelkBevat van nature lactose, dit wordt ook aangeven op het voedingslabel.
BroodHet is onwaarschijnlijk dat brood een grote hoeveelheid lactose bevat.
Voorverpakte vleeswarenVoorverpakte ham en kip kunnen kleine hoeveelheden lactose bevatten.
KetchupMeestal bevat originele ketchup geen lactose, maar het is raadzaam om het etiket te controleren.
WorstjesWorsten kunnen verwaarloosbare hoeveelheden lactose bevatten.
ChipsBevat lactose. Dubbel-check de ingrediëntenlijst om het zeker te weten.

Hoe moet je een etiket lezen?

Hoe moet je een etiket lezen?

Helaas zijn er nog geen symbolen op voedingsproducten waardoor je snel en makkelijk kunt zien of er lactose in verwerkt is. Check daarom altijd het etiket voor je een product koopt: zo raak je vertrouwd met de ingrediënten die in producten verwerkt worden.

  • Melk is een bekend allergeen, net zoals eieren, noten, pinda’s, soja, mosterd, lupine. Ook vis, schaal- en schelpdieren, gluten, sesamzaad en selderij staan erom bekend een allergische reactie te kunnen opwekken. De Europese Unie heeft een wet ingevoerd dat alle producten waarin zuivel verwerkt is het woord "melk" in de ingrediëntenlijst moeten vermelden. Ongeacht de hoeveelheid: dit geldt voor elk product dat eventueel een spoortje zuivel bevat.
    Meer weten? Check onze ingrediëntenlijst met nog veel meer producten waarin zuivel verwerkt is. Zet deze lijst op je smartphone!
  • Voedingsproducten waarvan je eigenlijk niet zou verwachten dat er lactose in zit: voorgesneden vleeswaren zoals ham en kip, worstjes, gevulde pasta, pureepoeder, gepaneerde/bewerkte vis- en vleesproducten, brood, koekjes, ontbijtgranen, glazuur, dipsausjes zoals guacomole, margarines en chips.
  • Tip als je buiten de EU reist: er kunnen andere regels gelden wat etikettering betreft, dus dubbelcheck de ingrediënten!

Help, geen label!?

Ben je niet zeker of het product lactosevrij is, vermijd dan in elk
geval:

  • Verse voeding zonder etiket, zoals losse producten (een broodje bij de bakker, worst bij de slager, een muffin in een koffiebar…). Alle Alpro producten zijn gegarandeerd van nature zuivel- en lactosevrij
  • Voorverpakte producten, zoals een kant-en-klaar broodje in een benzinestation.
  • Ook kant-en-klare voedingsproducten die je in een afhaalrestaurant kunt krijgen, kunnen lactose bevatten. Neem contact op met de fabrikant, winkelketen of leverancier bij twijfel.