Wat is lactose?

Lactose is suiker die van nature aanwezig is in dierlijke melk. Bij consumptie wordt de lactose gesplitst in glucose en galactose. Deze stoffen worden opgenomen in het lichaam, maar dat kan alleen als er genoeg van het enzym lactase in de darmen aanwezig is.

Wat is lactose-intolerantie?

Bij lactose-intolerantie is je lichaam niet voldoende of helemaal niet in staat lactose te verteren. Dat komt door een tekort aan lactase, het enzym dat lactose in je darmen omzet in verteerbare stoffen. Als lactose onverteerd door de darmen gaat, veroorzaakt dit symptomen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, misselijkheid en diarree.

Een eenvoudige manier om dat (volledig of gedeeltelijk) op te lossen, is melk en zuivel (en bijgevolg lactose) uit je dieet te schrappen en te vervangen door plantaardige alternatieven van goede kwaliteit, zoals de producten van Alpro.

Wat is het verschil tussen lactose-intolerantie en melkallergie?

Men spreekt van een allergie als er een reactie van het immuunsysteem optreedt. Dat is niet zo bij een voedselintolerantie. Als je allergisch bent voor melk, dan zijn melkeiwitten allergenen die een reactie van het immuunsysteem veroorzaken. Bij sommige mensen kan dit zeer ernstig zijn.

Voor mensen met lactose-intolerantie of melkallergie zijn de producten van Alpro, die van nature lactosevrij zijn, een prima alternatief.

FAQ

Wat is lactose-intolerantie?

Bij lactose-intolerantie kun je lactose, dat aanwezig is in zuivelproducten, niet verteren. In de darmen moet lactose worden afgebroken door het lactase-enzym. Mensen met lactose-intolerantie maken geen of te weinig lactase aan en daardoor blijft er onverteerde lactose achter in de darmen. Dit veroorzaakt een onaangenaam gevoel in de buik, diarree en een opgezette buik. Een eenvoudige manier om deze problemen te vermijden, is door alle voedingsmiddelen op basis van melk en/of zuivel – en dus lactose – te schrappen en te vervangen door zuivel- en lactosevrije alternatieven zoals de producten die Alpro aanbiedt. Al onze producten zijn plantaardig en zijn dus van nature lactosevrij. Voor meer gedetailleerde informatie over lactose kun je onze pagina's over lactose lezen. Raadpleeg je arts of voedingsdeskundige voor meer informatie over dit onderwerp.

Zijn Alpro producten geschikt voor mensen met een allergie voor koemelkeiwitten / zuivel?

Kinderen jonger dan 1 jaar hebben een speciale zuigelingenvoeding of opvolgmelk nodig. Vanaf de leeftijd van  één jaar mogen kinderen Alpro producten gebruiken. Voor kinderen tussen 1 en 3 jaar ontwikkelde Alpro een Drink 1-3 jaar met voedingsstoffen die peuters nodig hebben en die zeker geschikt is bij koemelkeiwitallergie. Alpro Amandel Drink en Hazelnoot Drink is vrij van koemelkeiwit maar mag pas vanaf 1 jaar als tussendoortje gegeven worden en niet als volwaardig alternatief voor melk. Vanaf drie jaar kunnen de Alpro sojadrinks als een volwaardig alternatief voor zuivel worden beschouwd. Onze rijstdrink mag je geven aan kinderen vanaf vijf jaar en is ook vrij van koemelkeiwit, maar geen volwaardig alternatief voor melk.

Voor meer gedetailleerde informatie kun je onze pagina's over lactose lezen. Raadpleeg je arts of voedingsdeskundige voor meer informatie over dit onderwerp.

Zijn Alpro producten geschikt voor mijn kind dat een zuivelallergie en/of voedselintolerantie heeft?

Alpro producten zijn perfect geschikt voor kinderen met een zuivelallergie of lactose-intolerantie; vanaf de leeftijd van één jaar maken onze producten deel uit van een gezonde, evenwichtige voeding. Bij jonge kinderen worden er sojaproducten aanbevolen omdat enkel sojaproducten een volwaardig alternatief zijn voor koemelk. De andere plantaardige dranken kunnen als tussendoortje gebruikt worden. Vanaf de leeftijd van vijf jaar mogen kinderen ook onze rijstdrank drinken. Alleen onze haverdrink bevat gluten. Kinderen met een glutenintolerantie kunnen wel probleemloos alle andere tarwe- of glutenvrije producten gebruiken.

Kinderen met een soja-allergie moeten uiteraard sojaproducten vermijden. Onze producten met amandel en hazelnoot zijn niet geschikt voor kinderen met een notenallergie. Alpro biedt echter tal van alternatieven voor deze producten aan. Voor de meest recente en gedetailleerde informatie controleer je altijd de ingrediënten op de verpakking. Alpro vermeldt op al de verpakkingen de mogelijke allergenen die het product bevat.

Zijn Alpro producten geschikt voor kinderen?

Vóór de leeftijd van 1 jaar is borstvoeding, zuigelingenmelk of opvolgmelk aangewezen omdat zuigelingen specifieke voedingseisen hebben met als belangrijkste bron melk aangevuld door een steeds meer gevarieerde voeding. Vanaf de leeftijd van 1 jaar mogen onze producten deel uitmaken van een gezonde, evenwichtige voeding voor je kind. Alpro Amandel Drink en Hazelnoot Drink mag pas vanaf 1 jaar als tussendoortje gegeven worden en is geen volwaardig alternatief voor melk.

Vanaf drie jaar kunnen de Alpro sojadrinks wel als volwaardig alternatief voor zuivel worden beschouwd. Alpro Rijst Drink wordt wel pas aanbevolen vanaf een leeftijd van 5 jaar. Als je vragen hebt over de voeding van je kind, neem je best contact op met je kinderarts of een erkend voedingsdeskundige.

Zit in Alpro producten dezelfde hoeveelheid calcium als in zuivel?

Ja, onze sojaproducten zijn, net als zuivel, een bron van calcium. Het calciumgehalte in onze sojadrinks is gelijk aan dat in zuivel. Onze met calcium verrijkte sojaproducten zijn dan ook een prima alternatief voor zuivel. Ook de meeste van onze niet-sojaproducten zijn een bron van calcium. Hierdoor beschikken we over een uitgebreider aanbod producten die geschikt zijn om je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium te bereiken. Voor een goede gezondheid worden een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl aangeraden.