Hoe we nu eten

Ons moderne eetpatroon heeft een aantal tekortkomingen:

  • het bevat te veel verzadigd vet
  • het bevat te weinig vezels
  • het is niet gevarieerd genoeg

Hoe we beter kunnen eten

Plantaardig voedsel vormt een mooie eerste stap, want het bevat:

  • doorgaans weinig verzadigd vet
  • veel vezels
  • allerlei vitaminen en mineralen

Je kunt je voedingspatroon verbeteren door meer plantaardig voedsel en minder dierlijk voedsel te eten.

De voordelen van plantaardig

Plantaardig voedsel is op allerlei manieren beter voor je

Gezond hart
Gezond oud worden
Sterke botten
Jouw gewicht onder controle houden

Een gezond hart

Plantaardig voedsel bevat doorgaans veel goede, onverzadigde vetten en weinig slechte, verzadigde vetten. Een hoog cholesterolgehalte gaat gepaard met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Je kunt het cholesterolgehalte van het bloed verlagen door verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten. Meer plantaardige voeding kan dus helpen om het hart gezond te houden.

Gezond oud worden

Goede voeding kan jou helpen om gezond oud te worden. Een eetpatroon met veel plantaardig voedsel bevat de vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft en het beperkt de inname van verzadigde vetten. Zo zorgen een plantaardig voedingspatroon en voldoende beweging (en niet roken) voor een verhoogde levenskwaliteit als je ouder wordt.

Sterke botten

Met een plantaardig voedingspatroon krijg je genoeg eiwit, calcium en vitamine D binnen om je botten je hele leven lang gezond en sterk te houden.

Je gewicht

Plantaardige producten bevatten doorgaans weinig calorieën, weinig vet en veel vezels. Op gewicht blijven wordt dus een stuk eenvoudiger als je veel groenten, fruit, volkorengranen, noten, zaden en plantaardige alternatieven voor zuivel eet en calorierijke producten vermijdt.