Bij Alpro gaan voedingswaarde en smaak hand in hand

Gezonde voeding hoeft helemaal geen smaakloze bedoening te zijn. Bij Alpro verbeteren we onze producten voortdurend, zodat ze nog lekkerder zijn en een optimale voedingswaarde hebben. Het gehalte aan suikers en verzadigde vetten verlagen is daarbij heel belangrijk. We bieden een brede waaier van voedingsmiddelen en drinks met meer of minder suikers aan. Dat gaat van producten zonder suikers of met een heel laag gehalte aan suikers tot lekkerijen die maar heel mild gezoet zijn. Er is voor ieder wat wils.

Minder is meer?

Vrij van suikers

4 producten

In deze producten vind je geen suikers of zoetmiddelen. Het is wettelijk toegestaan om een product 'vrij van suikers' te noemen als het maximaal 0,5 g suikers per 100 g of 100 ml bevat.

Laag in suikers

13 producten

Het is wettelijk toegestaan om te zeggen dat een product laag is in suikers als het maximaal 5 g suikers per 100 g (voedingsmiddelen) of 2,5 g suikers per 100 ml (dranken) bevat.

30% minder suikers dan de marktreferentie

9 producten

Deze producten bevatten 30% minder suikers dan de marktreferentie in de overeenkomstige zuivelcategorie.

Suikers zijn suikers. Waar of niet?

Waar! Glucose, lactose, sucrose … er bestaan verschillende soorten suikers. Sommige vind je van nature in onze voeding. Denk maar aan lactose in melk en fructose in fruit. Andere types, zoals bietsuiker of -siroop, worden aan voedingsmiddelen toegevoegd. Alle soorten suikers – toegevoegde en natuurlijke – bestaan uit dezelfde bouwblokken: suikermoleculen. Het kan gaan om enkele suikermoleculen (monosachariden zoals glucose, fructose en galactose) of om twee suikermoleculen die met elkaar verbonden zijn (disachariden zoals sucrose, lactose en maltose). Daarom gaat ons lichaam op een vergelijkbare manier om met alle suikersoorten en leveren ze dezelfde hoeveelheid calorieën – 4 kcal per gram suiker. Hou dat in je achterhoofd wanneer je je ontbijt kiest. Bekijk de voedingsinformatie op de verpakking en dan vooral de totale hoeveelheid suikers per 100 ml of 100 g.

Maar we zijn nog niet klaar ...

We testen voortdurend nieuwe ingrediënten en technologieën om onze producten nog beter te maken. Zo hebben we het totale gehalte aan suikers van ons assortiment sinds 2006 al met 12% teruggedrongen. Tegen 2020 willen we daar nog eens 12,5% van afdoen. Hou onze website dus zeker in de gaten voor meer nieuws over onze producten.

En hoe zit het met andere voedingsstoffen?

Natuurlijk draait het om meer dan suikers alleen. Ook andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en vitaminen zijn van belang. Alle Alpro producten zijn 100% plantaardig en de meeste bevatten van nature weinig verzadigde vetten. Bovendien voegen we nooit kunstmatige zoetmiddelen, kleurstoffen of bewaarmiddelen toe aan onze heerlijke drinks en onze alternatieven voor room, desserts en yoghurt (behalve Cremoso). En waarom zouden we ook? Ook zonder smaken ze heerlijk en zien ze er fantastisch uit.

100% plantaardig

Van nature arm aan verzadigde vetten

Alpro producten bevatten doorgaans weinig verzadigde vetten. Hoe dat komt? Alle Alpro producten zijn plantaardig en de meeste verzadigde vetten komen vaak van dierlijke producten. Daarom kunnen we voor al onze drinks, desserts en alternatieven voor yoghurt (behalve Cremoso) en zelfs voor de light Cuisine wettelijk beweren dat ze arm zijn aan verzadigde vetten.

Zij aan zij

In de tabel hieronder zie je de voedingswaarde en ingrediënten van Alpro producten naast die van hun zuiveltegenhangers.

Nog vragen?

Gebruikt het lichaam toegevoegde suikers en suikers die van nature voorkomen in voedingsmiddelen op een andere manier?

Er is geen verschil. Het menselijk lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers en van nature voorkomende suikers.  Toegevoegde suikers of suikers die van nature voorkomen in voedingsmiddelen bestaan beiden uit dezelfde mono- en di-saccarides (suiker-componenten). Alle suikers (mono- en disaccharides) of ze toegevoegd zijn of van nature voorkomen worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt en leveren dezelfde hoeveelheid energie namelijk 4kcal/g suiker.

Wat is de aanbevolen suikerinname in een gezond voedingspatroon?

De aanbevolen referentie-inname voor suiker is 90g/per dag, ongeacht of het van nature aanwezige suiker is of toegevoegde suiker. Deze hoeveelheid komt overeen met bijvoorbeeld 15 suikerklontjes of 7 stuks fruit of 8 porties plantaardige alternatieven voor zuivel of 6 porties zuivelproducten. Deze referentie-inname is gebaseerd op een gemiddelde vrouw met een gemiddelde hoeveelheid lichaamsbeweging. De aanbevolen suikerinname kan variëren, afhankelijk van verschillende individuele elementen zoals leeftijd en activiteit.

Waar kan ik informatie vinden over het suikergehalte van eten en drinken?

De totale hoeveelheid suikers (mono-en disachariden) die aanwezig is in een product kun je altijd terugvinden op de verpakking in de voedingswaarde declaratie. De mono- en disachariden zelf (glucose, fructose, galactose, maltose, lactose en sucrose) kunnen niet vermeld worden  in de voedingswaardedeclaratie. 

Hoe kan ik de suikerinname verminderen?

De hoeveelheid suikers staan vermeld in de voedingswaardedeclaratie op het etiket. Kijk naar ‘koolhydraten waarvan suikers’. De aanbevolen referentie-inname (RI) voor suikers is 90g/dag. Het verminderen van portiegroten kan ook de suikerinname veranderen. Kijk naar producten die laag zijn in suikers of suikervrij zijn.

Wanneer is een product laag in suikers of suikervrij?

Een claim dat een product laag is in suikers, en elke claim die dezelfde betekenis heeft voor de consument, mag alleen gebruikt worden als het product niet meer dan 5g suiker per 100g voor een vast product  (bijvoorbeeld een koekje)  of 2,5g suiker per 100ml voor een vloeibaar product (bijvoorbeeld frisdrank)bevat.
Een claim dat een product suikervrij is, en elke claim die dezelfde betekenis heeft voor de consument, mag alleen gedragen worden wanneer het product niet meer dan 0,5g suiker per 100g of 100ml bevat.

Wat is het suikergehalte in de producten van Alpro?

Alpro biedt een breed assortiment aan producten: van ongezoete en laag in suikers tot licht gezoete verwenproducten. Alpro is dagelijks bezig met het evalueren en testen van nieuwe ingrediënten en technologieën om de bestaande producten te verbeteren. Alle Alpro producten hebben dezelfde of zelfs een beter gehalte aan suikers in vergelijking tot de referentie zuivelproducten. Alpro soya drinks met smaak en desserts bevatten zelfs 30% minder suikers dan gelijkaardige drinks gemaakt van melk.

Waarom gebruikt Alpro geen caloriearme zoetstoffen?

Alpro heeft als missie het creëren van lekkere, natuurlijke  gezonde plantaardige voedingsmiddelen voor iedere consument. Alpro gebruikt nooit kunstmatige zoetstoffen. Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, acesulfame-K en sucralose worden in geen enkel Alpro product gebruikt. Waar nodig voor de smaak van het product, wordt een kleine hoeveelheid natuurlijke suiker toegevoegd om een optimale smaak te verkrijgen maar het gehalte aan suikers is nooit hoger dan vergelijkbare producten in de markt – in werkelijkheid vaak aanzienlijk lager dan de marktreferenties.

Bevatten sojaproducten meer suiker in vergelijking met koemelk of zuivelproducten?

In het algemeen bevatten sojaproducten minder suikers dan vergelijkbare zuivelproducten. Zuivelproducten bevatten lactose (melksuiker), wat niet aanwezig is in sojaproducten.
Halfvollemelk bevat 5g lactose per 100ml. Een Alpro soya Drink Original bevat 2,5g suikers/100ml. Een minimale hoeveelheid suikers wordt toegevoegd aan sojaproducten om de smaak te optimaliseren; sojaproducten passen perfect in een gezond en evenwichtige voeding.

Zijn sojaproducten geschikt voor mensen met diabetes?

In het algemeen is het advies bij diabetes om een gezond eetpatroon te hebben. In het kader van diabetes is er geen verschil tussen van nature aanwezige suikers of toegevoegde suikers. Een matige hoeveelheid koolhydraten, inclusief suikers, goed verdeeld over de dag, kan geïntegreerd worden in een gezonde en evenwichtinge voeding. Daarom zullen mensen met diabetes vooral kijken naar producten laag in suikers of suikervrij. Niet alleen de inname van koolhydraten en suikers is belangrijk. Ook de totale energie-inname, het vetgehalte en alcoholconsumptie is cruciaal. Voor een optimaal advies bij diabetes wordt men geadviseerd een diëtist of een arts te raadplegen.
Check het gehalte aan suikers van Alpro Plantaardige producten op www.alpro.com

Waarom gebruikt Alpro witte bietsuiker in plaats van ruwe rietsuiker?

- Bij het gebruik van witte bietsuiker, kunnen we het lekkerste product van hoge kwaliteit verzekeren
- Witte bietsuiker wordt lokaal geproduceerd. Ruwe rietsuiker wordt meestal buiten EU geproduceerd. Lokaal geproduceerde witte bietsuiker geeft een lagere ecologische voetprint in onze producten (CO2 uitstoot als gevolg van transport en water footprint).
- Ook zijn er geen voordelen wat betreft voedingswaarde bij het gebruik van rietsuiker. Analyses laten zien dat er een heel klein verschil is in de hoeveelheid mineralen. Dit zeer kleine verschil zal geen impact hebben op de dagelijkse inname aan voedingsstoffen.

Is ruwe rietsuiker niet gezonder dan bietsuiker?

De hoeveelheid suiker in ruwe rietsuiker en witte bietsuiker is gelijk. Bovendien is het productieproces van witte bietsuiker en ruwe rietsuiker vergelijkbaar. Witte suiker is een stap verder geraffineerd, echter, er is geen verschil in gezondheidsaspecten. Analyses laten een zeer klein verschil zien in de hoeveelheid mineralen. Deze zeer kleine hoeveelheden zullen geen impact hebben op de dagelijkse voedingsstofinname.

Zijn stropen niet gezonder dan bietsuiker?

Er zijn verschillende typen stropen welke gebruikt kunnen worden in voeding bijvoorbeeld glucosestroop, glucose-fructose stroop, agavesiroop, ahornsirrop, glucosestroop, chicoreistroop, tarwestroop. Ze bestaan allemaal uit suikers en leveren dezelfde hoeveelheid energie  (kcal). 

Waarom vervangt Alpro suikers niet voor steviol glycosides (stevia)?

Alpro is constant bezig met evalueren en testen van nieuwe ingrediënten en technologieën om de huidige producten te verbeteren en om nieuwe Alpro producten te creëren. Steviol glycosides/stevia is een zoetmaker van de stevia plant  goedgekeurd door de European Food en Safety Association.
Het gebruik van steviol glycosides is wettelijk beperkt tot bepaalde categorieën en bepaalde voorwaarden zijn nodig om het te kunnen gebruiken (bijv.light producten). Gewoon suikers vervangen door steviol glycosides/stevia in producten is niet toegestaan en technisch niet mogelijk. Naast  de beperkingen op het gebruik zoals gedefinieerd door de wet, moet ook, de specifieke smaak van steviol glycosides  worden getest en geëvalueerd. Enkel de Alpro soya light vanille en choco drink bevatten Stevia.

Wat voor soort suiker wordt er gebruikt in welke Alpro producten?

Dit kan verschillen van product tot product. In de Alpro drinks en desserts is meestal bietsuiker gebruikt, in plantaardige alternatieven voor yoghurt is ook bietsuiker gebruikt in combinatie met glucose-fructosestroop. Er zijn ook ongezoete Alpro drinks verkrijgbaar. De keuze voor de ene of de andere suiker heeft, onder andere, te maken met het vinden van de beste match voor alle ingrediënten om een product te creëren met een optimale smaak en textuur. Alpro is constant aan het evalueren en testen met nieuwe ingrediënten en nieuwe technologieën om de huidige producten te verbeteren en om nieuwe Alpro producten te creëren.