Hoe we eten

Enkele uitdagingen van het moderne dieet

  • te veel verzadigde vetten
  • niet genoeg vezels
  • gebrek aan variatie

Wat kunnen we beter doen?

Plantaardige voeding is een ideale start, het is vaak:

  • over het algemeen laag aan verzadigde vetten
  • rijk aan vezels
  • boordevol vitaminen en mineralen

Door het toevoegen van meer plantaardige dan dierlijke voedingsmiddelen kan je je dieet optimaliseren.

De gezonde voordelen van plantaardige voeding

Plantaardige voeding heeft een positief effect op onze gezondheid

Gezond hart
Gezond ouder worden
Sterke beenderen
Je gewicht

Een gezond hart

Plantaardige voeding bevat onverzadigde (goede) vetten en is hoofdzakelijk laag in verzadigde (slechte) vetten. Een hoog cholesterol gehalte kan het risico op coronaire hartziekten verhogen. Het is bewezen dat het vervangen van verzadigde door onverzadigde vetten een positief effect heeft op het cholesterol gehalte. Meer plantaardige voeding op je menu zetten, helpt het hart gezond te houden.

Gezond ouder worden

Goede voeding helpt je mooi ouder worden. Een dieet rijk aan plantaardige voedingsmiddelen geeft je lichaam de vitaminen, mineralen en vezels die het nodig heeft, terwijl het de inname van verzadigde vetten vermindert. Een plantaardig dieet gecombineerd met lichaamsbeweging (en een rookvrij leven) verbetert zo de kwaliteit van je leven bij het ouder worden.

Sterke beenderen

Een plantaardig dieet voorziet in proteïnen, calcium en vitamine D. Die heb je allen nodig voor een sterk beendergestel.

Controleer je gewicht

Plantaardige voeding bevat minder calorieën, minder vetten en is rijk aan vezels - dit is waarom veganisten dikwijls een lagere body mass index hebben (BMI). Het eten van meer fruit, groenten, volle granen, noten, zaden en plantaardige alternatieven voor zuivel - en het verminderen van calorierijke voeding - maakt op gewicht blijven een stuk gemakkelijker.