Product-gerelateerd

Is Alpro producten geschikt voor zuigelingen?

- Niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar
Borstvoeding wordt aanbevolen als de meest geschikte voeding tot 6 maanden. Tot 1 jaar blijven borstvoeding, flesvoeding of opvolgmelk de enige melkbronnen die voldoen aan alle noodzakelijke voedingsbehoeften van je kindje.

- Wel geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar
Alpro soya Drinks, Desserts of Plantaardige Alternatieven voor yoghurt kan je vanaf 1 jaar geven als tussendoortje.
Voor kinderen tussen 1 en 3 jaar ontwikkelde Alpro een groeidrink 1-3+ met voedingsstoffen die peuters nodig hebben en die zeker geschikt is bij koemelkeiwitallergie.
Ook Alpro Amandeldrink en Hazelnoot Drink mag pas vanaf 1 jaar als tussendoortje gegeven worden en niet als volwaardig alternatief voor melk.
Alpro® Rijst (Light) Drink mag pas vanaf 5 jaar gegeven worden. Het is ook geen volwaardig alternatief voor melk. 

Waar komen de soja/hazelnoten/amandelen/rijst vandaan?

Alpro koopt het grootste deel van haar conventionele sojabonen in Canada en Europa (voornamelijk Frankrijk).
De biobonen in de Alpro bioproducten komen vooral uit Frankrijk, Canada en China.
De amandelen in de Alpro Amandeldrink zijn afkomstig uit Zuid-Europa.
De hazelnoten in de Alpro Hazelnootdrink zijn afkomstig uit Europa en of Turkije.
De rijst in de Alpro rijstdrink is afkomstig uit verschillende landen. (Europa, Guyana, Uruguay, Egypte, Argentinië, Thailand, Vietnam).

Wat is de afkomst van vitamine B12

Vitamine B12 in Alpro wordt geproduceerd door fermentatie van niet-genetisch gemanipuleerde organismen en bevat geen enkel spoor van dierlijke oorsprong.
Dit maakt onze vitamine B12 heel geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Waarom hebben Alpro plantaardige alternatieven voor yoghurt de vermelding " kan sporen van noten (geen pindanoten) bevatten'?

Alpro onderneemt momenteel alle nodige kwaliteitsstappen voor de integratie van de amandel- en hazelnootproducten in de huidige Alpro sites. Alle maatregelen worden genomen om elk risico op 'kruisbesmetting' uit te sluiten. Aangezien Alpro momenteel nog volop bouwt aan haar expertise in allergeenmanagement voor plantaardige alternatieven voor yoghurt, zal de vermelding ‘kan sporen van noten (geen pindanoten) bevatten' enkel verwijderd worden als er 100% bevestiging is dat er geen enkel mogelijk risico op 'kruisbesmetting' meer is.

Wat is de terminologie van suiker(s)?

De FIC (food information to consumers) meldt in punt 8 van de verordening 1169/2011 Annex 1 dat ‘suikers’ alle monosachariden en disachariden omvatten die terug te vinden zijn in voedingsmiddelen, met uitzondering van polyolen en dat het gehalte aan totale suikers moet vermeld worden in de voedingswaardetabel op de verpakking.

‘Suiker’ omvat alle vormen van sacharose.

Algemeen

Hoe zit dat met de isoflavonen in soja versus in supplementen?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen voedingsmiddelen obv soja en supplementen met isoflavonen.
Voedingsmiddelen obv soja bevatten naast macronutriënten en micronutriënten ook isoflavonen. Isoflavonen- supplementen daarentegen bevatten meestal enkel isoflavonen en vaak in hoge dosissen met een andere kwaliteit en samenstelling dan diegenen in sojavoedingsmiddelen. In het algemeen bevatten voedingsmiddelen obv soja meer genisteïne (55%) dan daidzeïne (35%) en relatief weinig glyciteïne (<10% van de totale isoflavonen).
Isoflavones in supplementen kunnen afkomstig zijn uit de kiem van de sojaboon of uit de volledige sojaboon of kunnen een geïsoleerd isoflavoon zoals genisteïne bevatten. Om aan dezelfde hoge dosissen aan isoflavonen te kunnen geraken als in supplementen (100 mg of meer komt vaak voor), zouden extreem grote hoeveelheden voedingsmiddelen obv soja dienen geconsumeerd te worden. Voedingsmiddelen obv soja bevatten immers 3 mg isoflavonen per gram soja-eiwit.

Heeft soja een invloed op de mannelijke vruchtbaarheid/hormonenstatus?

Hoewel soja-isoflavonen een chemische structuur hebben gelijkend op die van oestrogeen, is de oestrogene werking ervan slechts 1/10.000 tot 1/140.000 van de activiteit van oestrogeen.

Voedingsmiddelen op basis van soja hebben geen invloed op de hormonenstatus van mannen.

Dit werd ondermeer aangetoond door een meta-analyse (32 studies) van Hamilton-Reeves, waaruit bleek dat noch soja-eiwitten, noch isoflavonen een effect hadden op de voortplantingshormonen, totaal testosteron, vrij testosteron, sex-binding globuline.

Gezien de grote populatie en hoge consumptie aan voedingsmiddelen obv soja in Azië, lijkt het onwaarschijnlijk dat voedingsmiddelen obv soja een invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid bij mannen. Er zijn evenmin epidemiologische gegevens die een negatief effect weergeven. Daarenboven is er klinisch bewijs dat aantoont dat voedingsmiddelen obv soja hebben geen vervrouwelijkende effecten op mannen.

Een review van Messina, gepubliceerd in the Fertility and Sterility journal, onderzocht meer dan 150 klinische interventiestudies en vond dat de consumptie van isoflavonen en voedingsmiddelen obv soja geen effect had op testoteron, oestrogeen, hoeveelheid zaadcellen, kwaliteit van de zaadcellen, borst-grootte, erectiele functie bij mannen.

Zelfs blootstelling aan aanzienlijke hoeveelheden isoflavonen, die ver boven een hoeveelheid verkregen uit voeding liggen, ( tot 480mg isoflavonen per dag) heeft geen invloed op het testosterongehalte en oestrogeengehalte in het bloed van mannen, noch op de parameters ivm zaadcellen of erectiele functie.

Hoe zit dat met gefermenteerde versus niet-gefermenteerde soja?

Zowel gefermenteerde (natto, miso, Plantaardige alternatieven voor yoghurt) als niet gefermenteerde (tofu, soja drink) soja voedingsmiddelen worden reeds gedurende eeuwen in Asië gebruikt. Sommigen zijn van mening dat de gefermenteerde producten grotere voordelen vertonen dan de niet gefermenteerde producten. Dit is echter niet ongegrond en werd niet bewezen in klinisch onderzoek.

Zo wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat fermentatie de verteerbaarheid van de eiwitten zou verbeteren. De verteerbaarheid van de niet-gefermenteerde producten is reeds excellent, nl. meer dan 90%.

De isoflavonen van zowel de gefermenteerde als van de niet gefermenteerde producten worden geabsorbeerd. Isoflavonen in de niet gefermenteerde producten komen voor onder de vorm van b-glucosiden. Gedurende de vertering worden deze gehydrolyseerd door de intestinale flora en vervolgens geabsorbeerd onder de vorm van aglyconen. Bij de gefermenteerde producten komen de isoflavonen reeds voor onder de vorm van aglyconen, dus kunnen ze onmiddellijk worden geabsorbeerd.
Een manier om de geabsorbeerde hoeveelheid isoflavonen na te gaan na consumptie van voedingsmiddelen obv soja, is het meten van de urinaire uitscheiding van isoflavonen. Zo kan men zien dat er geen verschil is tussen gefermenteerde en niet-gefermenteerde producten.

Hoewel het fermentatieproces de hoeveelheid fytaat doet dalen, is het onduidelijk dat deze daling een betekenisvolle verhoging betekend in mineraalabsorptie .
Meer nog, de hitte behandeling van de niet-gefermenteerde producten doet de fytaathoeveelheid ook dalen.
Fermentatie kan de trypsine inhibitor doen dalen, de relevantie is niet duidelijk gezien de trypsine inhibitor in de commercieel beschikbare niet gefermenteerde producten reeds zeer lag is.