Laatste nieuws

Plantaardige voeding geassocieerd met een betere hartgezondheid

Added on
08 Nov 2019
Plantaardige voeding geassocieerd met een betere hartgezondheid

Volgens een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift van de American Heart Association zou plantaardige voeding geassocieerd kunnen zijn met een betere hartgezondheid en een lager risico op overlijden door een hartaanval, een beroerte of andere cardiovasculaire aandoeningen.

De onderzoekers bestudeerden een databank met informatie over de voedselinname van ruim 10.000 Amerikaanse volwassenen van middelbare leeftijd die van 1987 tot 2016 onder gezondheidstoezicht hadden gestaan. Deze vrijwilligers hadden aan het begin van het onderzoek geen hart- en vaatziekte. De auteurs rangschikten de eetgewoonten van de deelnemers volgens de verhouding tussen plantaardig voedsel en dierlijke producten.

Een beter evenwicht tussen plantaardig en dierlijk voedsel: het werkt!

De studie was observationeel en volstaat dus niet om een oorzakelijk verband te leggen. Toch mogen we de resultaten behoorlijk spectaculair noemen. Zo hadden de personen die vooral plantaardig aten, ten opzichte van een eetpatroon met veel dierlijke eiwitten:

  • 16% minder kans op een hart- en vaatziekte;
  • 32% minder kans om te overlijden aan een hart- en vaatziekte;
  • 25% minder risico op sterfte door alle oorzaken.


Bijzonder aan deze studie: het effect wordt waargenomen bij de algemene populatie

Dit is een van de eerste studies die deze eetgewoonten onderzoekt bij de algemene populatie. Eerdere studies hadden al wel aangetoond dat eetpatronen met veel plantaardige producten gunstige effecten hebben op de hartgezondheid. Die studies concentreerden zich echter op specifieke populaties, zoals vegetariërs of zevendedagsadventisten, die voornamelijk plantaardig eten.

Hoewel deze studie uiteraard niet aanzet tot het volledig schrappen van dierlijk voedsel, toont ze wel aan dat het opschroeven van plantaardige ten opzichte van dierlijke producten in het bord bijdraagt tot een betere hartgezondheid in het algemeen.