Laatste nieuws

Soja wel degelijk goed tegen cholesterol!

Added on
07 Nov 2019
Soja wel degelijk goed tegen cholesterol!

Terwijl de Amerikaanse Food & Drug Administration overweegt om de claim te schrappen dat soja cholesterolverlagend kan zijn, pakt een grootschalige Canadese meta-analyse uit met verrassende resultaten. Ze bevestigt namelijk de gunstige effecten van soja-eiwitten, die in 46 onderzoeken de LDL-cholesterol met gemiddeld 3 à 4% doen dalen.


Afgelopen zomer moest de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) normaal gezien een beslissing nemen over de gezondheidsclaim rond cholesterolverlaging voor bepaalde plantaardige voedingsmiddelen (noten en soja-eiwitten) en voedingsbestanddelen (viskeuze vezels en plantensterolen). Het verdict is nog niet bekend, maar een studie van het St. Michael’s Hospital in Toronto staat alvast in schril contrast met het huidige standpunt van de FDA. Het onderzoeksteam hoopt dat het agentschap bij zijn evaluatie rekening zal houden met deze resultaten, aangezien de reikwijdte enorm is.

Effect van soja-eiwit is bescheiden, maar significant

De meta-analyse had betrekking op de 46 gerandomiseerde sojaproeven die de FDA had geselecteerd om haar beslissing te nemen. De onderzoekers wilden bepalen of de door de FDA voorgestelde aanpassing in overeenstemming is met de bestaande literatuur. Van de 46 gevolgde onderzoeken onderzochten er 41 specifiek de effecten van soja-eiwitten op de LDL-cholesterol en 43 op de totale cholesterol.

De onderzoekers ontdekten dat soja-eiwitten (bij een gemiddelde dosis van 25 gram per dag; 2 à 3 porties/dag) vooral de LDL-cholesterol bij volwassenen met 3 tot 4% verlaagden. Een bescheiden, maar significante daling, zegt dr. David Jenkins, de hoofdauteur van de studie, zeker aangezien de effecten van soja mogelijk nog groter kunnen zijn.

Wellicht nog meer effect in combinatie met ander plantaardig voedsel

De meeste internationale aanbevelingen stimuleren om meer plantaardige producten te verwerken in de maaltijd. Zo dringt de Canada’s Food Guide er bij de Canadezen op aan om veel voedsel op basis van plantaardige eiwitten te eten.


Volgens de auteurs zou het vervangen van vlees met veel verzadigde vetten door sojaproducten (tofu, sojabonen, sojameel enz.), noten, plantaardige eiwitten, plantensterolen en vezels een nog grotere daling van de cholesterol opleveren. Deze verandering van eiwitbron zou het cardiovasculaire risico met bijna 30% kunnen verlagen.