Laatste nieuws

Nieuwe studie bevestigt dat soja-eiwit net zo effectief is als wei-eiwit bij het opbouwen van spiermassa en spierkracht.

Added on
01 Jul 2020
Nieuwe studie bevestigt dat soja-eiwit net zo effectief is als wei-eiwit bij het opbouwen van spiermassa en spierkracht.

Er bestaat nog steeds een algemene misvatting dat dierlijke eiwitten, met name wei-eiwit, effectiever zijn dan soja-eiwitten bij het opbouwen van spiermassa en spierkracht.

Tijdens deze 12 weken durende interventie-studie werd of soja-eiwit of wei-eiwit toegediend, dit in combinatie met weerstandstraining. In beide interventies werd voldoende eiwit gegeven zodat er 2 g leucine werd voorzien. Als reactie op de weerstandstraining vond bij beide groepen een significante toename van spierkracht en vetvrije massa plaats. Er was geen verschil in spierkracht tussen de individuen uit de soja groep en uit de groep die de wei-ewitten toegediend kregen. De belangrijkste drijfveer voor het opbouwen van spierkracht is de combinatie van eiwitinname met voldoende leucine en weerstandstraining.

Het consumeren van plantaardig eiwit kan dus spierkracht en spiermassa opbouwen vergelijkbaar met wei-eiwit. Uiteraard moet het geconsumeerd worden in hoeveelheden die voldoende leucine opleveren.

Volledige studie

No Significant Differences in Muscle Growth and Strength Development When Consuming Soy and Whey Protein Supplements Matched for Leucine Following a 12 Week Resistance Training Program in Men and Women: A Randomized Trial.
Lynch HM, Buman MP, Dickinson JM, Ransdell LB, Johnston CS, Wharton CM.
Int J Environ Res Public Health. 2020 May 29;17(11). pii: E3871. doi: 10.3390/ijerph17113871.
PMID: 32486007 [PubMed - in process]