Product-gerelateerd

Waarom gebruikt Alpro nog suiker in nieuwe producten en geen steviol glycosiden/stevia?

Het gebruik van steviol glycosiden is wettelijk enkel toegestaan voor bepaalde categorieën die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen (bijv. light producten). Simpelweg overschakelen is dus niet mogelijk. Ook de specifieke smaak van steviol glycosiden/stevia moet getest en geëvalueerd worden in het eindproduct. Alpro is in het afgelopen jaar erin geslaagd om de totale hoeveelheid suiker in verschillende producten te doen dalen met 15%. Deze daling werd verwezenlijkt zonder toevoeging van steviol glycosiden of andere zoetstoffen. 

Zijn de producten geschikt voor kinderen?

De producten van Alpro zijn niet geschikt voor kinderen onder de 6 maanden. Moedermelk is in deze fase de beste keuze.

Tussen 6 en 12 maanden kunnen sojaproducten verrijkt met calcium en met vitaminen geïntroduceerd worden als gezond tussendoortje, maar niet als voornaamste basisvoedingsmiddel. Baby’s hebben immers producten nodig die speciaal zijn afgestemd op hun behoefte. Moedermelk of opvolgmelk is in deze fase de beste keuze.

Alpro Drink +1 is voor peuters vanaf 1 jaar de ideale drink, speciaal verrijkt met plantaardige vetten, vitamines en mineralen.

Andere verrijkte Alpro producten kunnen vanaf 2 jaar volledig ingeschakeld worden. De Alpro Amandeldrink en Hazelnootdrink kunnen ter volledige vervanging dienen vanaf de leeftijd van 3 jaar, omdat deze lager in eiwit en vet zijn.

Passen alle andere Alpro-producten ook in een FODMAP-dieet?

Ook alle Alpro-producten op basis van Amandelen en kokosnoot passen in een FODMAP-dieet. Volgens de laatste onderzoeken van de Monash University is de Rijstdrink toch high in FODMAP's en dus niet meer geschikt in het dieet. Alpro Haverdrink bevat inuline en dient tijdens de eliminatiefase (de eerste fase van een FODMAP-dieet) vermeden te worden. 

Wordt de opname van nutriënten beïnvloed door anti-nutritionele factoren zoals fytinezuur?

Alpro® Drinks bevatten fytaten (fytinezuur) in heel kleine hoeveelheden van 0,05 tot 0,09%. Fytaat is immers de belangrijkste bron voor fosfor in sojabonen.

De laatste tijd is de bezorgdheid ontstaan dat fytaten de absorptie van mineralen belemmeren in sojaproducten. Dankzij het productieproces van Alpro® is de uiteindelijke concentratie van fytaten in sojadranken zo laag, dat er geen voelbare invloed is op de absorptie van het calcium in de Alpro® calcium verrijkte Drinks.

Er is dus een duidelijk onderscheid tussen de consumptie van sojabonen en de consumptie van Alpro® producten.

Kunnen Alpro producten gebruikt worden in een FODMAP-dieet?

Ja, Alpro® Drinks en Desserts (met uitzondering de producten in onderstaande tabel) passen perfect in een FODMAP-dieet, gezien ze zeer weinig oligosacchariden bevatten en van nature lactosevrij zijn.
Kleine hoeveelheden (tot 75 gram) Alpro Plantaardige variatie op yoghurt Naturel en Alpro Plantaardige variatie op yoghurt Vanille kunnen ook in een FODMAP-dieet geconsumeerd worden.

Alpro Sojadrink LightFructose
Alpro Sojadrink MildFructose

Waar komen de soja/hazelnoten/amandelen/rijst vandaan?

Alpro® koopt het grootste deel van haar conventionele sojabonen in Canada en Europa (voornamelijk Frankrijk). De biobonen in de Alpro® bioproducten komen vooral uit Frankrijk, Canada en China.

De amandelen in de Alpro Amandeldrink zijn afkomstig uit Zuid-Europa.

De rijst in de Alpro rijstdrink is afkomstig uit verschillende landen. (Europa, Guyana, Uruguay, Egypte, Argentinië, Thailand, Vietnam).

De plantaardige voedingsproducten van Alpro bevatten geen GGO (Genetisch Gemanipuleerde Organismen).

Waarom hebben Alpro plantaardige variaties op yoghurt de vermelding "kan sporen van amandelen en hazelnoten bevatten"?

Alpro plantaardige variaties op yoghurt met amandelen of hazelnoten worden geproduceerd op dezelfde locatie als de andere Alpro plantaardige variaties op yoghurt. Dat doen we om tegemoet te komen aan de groei van ons bedrijf, onze uitstekende interne kwaliteitsvereisten en onze hoge servicevereisten, en om de vertrouwelijkheid van onze recepten te waarborgen. Alle mogelijke maatregelen om vermijdbare risico’s op kruisbesmetting te voorkomen, worden continu toegepast. Maar aangezien Alpro zijn huidige expertise in allergenenmanagement aan het uitbouwen is op het vlak van plantaardige variaties op yoghurt, zal de claim ‘kan mogelijk sporen van amandelen en hazelnoten bevatten’ pas verdwijnen nadat validatie van onze productielijnen bevestigt dat er geen vermijdbaar risico op kruisbesmetting meer mogelijk is. Natuurlijk bevatten de Alpro plantaardige variaties op yoghurt met amandelen wel amandelen.

Algemeen

Waarom voegt Alpro vitamines en calcium toe aan de producten?

De producten van Alpro worden vaak gebruikt als variatie op zuivel- en andere dierlijke producten. De vitamines en calcium worden toegevoegd om te zorgen voor voldoende inname bij vervanging van dierlijke producten.

Welke vetzuren bevat soja?

De sojaboon bevat:
- 62% meervouding onverzadigde vetzuren, met 2 essentiële vetzuren: linolzuur en alfalinoleenzuur.
- 23% enkelvoudig onverzadigde vetzuren
- 15% verzadigde vetzuren
- Geen cholesterol

Waarom is de 'vrij van conserveringsmiddelen' claim alleen vermeld op de Houdbare (UHT) drinks en niet op de verse drinks?

Verse producten, inclusief verse plantaardige drink, kunnen over het algemeen nooit conserveringsmiddelen bevatten. Beweren dat een vers product 'vrij van conserveringsmiddelen' is terwijl alle verse producten vrij zijn van conserveringsmiddelen is misleidend voor de consument. Daarom is het niet toegstaan om op de verse Alpro drinks 'vrij van conserveringsmiddelen' te vermelden.

Zijn soja-eiwitten een volwaardige variatie op dierlijke eiwitten?

Ja. Sojabonen bevatten 38% hoogwaardige eiwitten. Alle essentiële aminozuren zijn voldoende vertegenwoordigd om dierlijke eiwitten te vervangen.

Hoe kunt u als Alpro garanderen dat de soja olie en andere ingrediënten niet afkomstig zijn van een ontbost gebied?

Onze leverancier werkt met een gecertificeerde olieproducent die zich inzet voor duurzame productie; deze leverancier heeft het Soy Moratorium mee ondertekend en een partnership met de Nature Conservancy, een milieu organisatie die zich inzet voor behoud van planten, dieren en diversiteit van het leven op aarde.

Hoe zit dat met de isoflavonen in soja en in supplementen?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen voedingsmiddelen op basis van soja en supplementen met isoflavonen.

Voedingsmiddelen op basis van soja bevatten naast macronutriënten en micronutriënten ook isoflavonen. Isoflavonen supplementen daarentegen bevatten meestal enkel isoflavonen en vaak in hoge dosis met een andere kwaliteit en samenstelling dan de isoflavonen in (soja)voedingsmiddelen. Over het algemeen bevatten voedingsmiddelen op basis van soja meer genisteïne (55%) dan daidzeïne (35%) en relatief weinig glyciteïne (<10% van de totale isoflavonen).

Isoflavonen in supplementen kunnen afkomstig zijn uit de kiem van de sojaboon of uit de volledige sojaboon of kunnen een geïsoleerd isoflavoon zoals genisteïne bevatten. Voedingsmiddelen op basis van soja bevatten 3 mg isoflavonen per gram soja-eiwit. Om dezelfde hoge dosis aan isoflavonen binnen te krijgen als in supplementen (100 mg of meer komt vaak voor), zouden extreem grote hoeveelheden sojavoedingsmiddelen geconsumeerd moeten worden.

Hoe zit dat met gefermenteerde versus niet-gefermenteerde soja?

Zowel gefermenteerde (natto, miso, Plantaardige variaties op yoghurt) als niet gefermenteerde (tofu, sojadrink) soja voedingsmiddelen worden al eeuwen lang in Asië gebruikt.

Sommigen zijn van mening dat de gefermenteerde producten grotere voordelen vertonen dan de niet gefermenteerde producten. Deze uitspraak is echter niet bewezen in klinisch onderzoek.

Zo wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat fermentatie de verteerbaarheid van de eiwitten zou verbeteren. De verteerbaarheid van de niet-gefermenteerde producten is echter excellent, namelijk meer dan 90%.

De isoflavonen van zowel de gefermenteerde als van de niet gefermenteerde producten worden geabsorbeerd. Isoflavonen in de niet gefermenteerde producten komen voor onder de vorm van b-glucosiden. Gedurende de vertering worden deze gehydrolyseerd door de intestinale flora en vervolgens geabsorbeerd onder de vorm van aglyconen. Bij de gefermenteerde producten komen de isoflavonen al voor onder de vorm van aglyconen, dus kunnen ze onmiddellijk worden geabsorbeerd.

Een manier om de geabsorbeerde hoeveelheid isoflavonen na te gaan na consumptie van voedingsmiddelen op basis van soja, is het meten van de urinaire uitscheiding van isoflavonen. Hieruit is vastgesteld dat er geen verschil is tussen gefermenteerde en niet-gefermenteerde producten.

Hoewel het fermentatieproces de hoeveelheid fytaat doet dalen, is het onduidelijk of deze daling een betekenisvolle verhoging betekend in mineraalabsorptie. Daarnaast doet de hittebehandeling van de niet-gefermenteerde producten de fytaathoeveelheid ook dalen.

Fermentatie kan de trypsine inhibitor doen dalen, maar de relevantie is niet duidelijk aangezien de trypsine inhibitor in de commercieel beschikbare niet gefermenteerde producten al zeer laag is.

Heeft soja een invloed op de mannelijke vruchtbaarheid/hormonenstatus?

Hoewel soja-isoflavonen een chemische structuur hebben die lijkt op die van oestrogeen, is de oestrogene werking ervan slechts 1/10.000 tot 1/140.000 van de activiteit van oestrogeen.

Voedingsmiddelen op basis van soja hebben geen invloed op de hormonenstatus van mannen.

Dit werd ondermeer aangetoond door een meta-analyse (32 studies) van Hamilton-Reeves, waaruit bleek dat noch soja-eiwitten, noch isoflavonen een effect hadden op de voortplantingshormonen, totaal testosteron, vrij testosteron, sex-binding globuline.

Gezien de grote populatie en hoge consumptie aan voedingsmiddelen op basis van soja in Azië, lijkt het onwaarschijnlijk dat voedingsmiddelen op basis van soja een invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid bij mannen. Er zijn evenmin epidemiologische gegevens die een negatief effect weergeven. Daarnaast is er klinisch bewijs dat aantoont dat voedingsmiddelen op basis van soja geen vervrouwelijkende effecten op mannen hebben.

Een review van Messina, gepubliceerd in the Fertility and Sterility journal, onderzocht meer dan 150 klinische interventiestudies en vond dat de consumptie van isoflavonen en voedingsmiddelen op basis van soja geen effect had op testoteron, oestrogeen, hoeveelheid zaadcellen, kwaliteit van de zaadcellen, borst-grootte en erectiele functie bij mannen.

Zelfs blootstelling aan grote hoeveelheden isoflavonen, die ver liggen boven een hoeveelheid verkregen uit voeding (tot 480mg isoflavonen per dag), heeft geen invloed op het testosterongehalte en oestrogeengehalte in het bloed van mannen, noch op de parameters ivm zaadcellen of erectiele functie.

Mijn cliënt heeft borstkanker gehad. Mag zij nog sojaproducten consumeren? Hoeveel?

Ja, sojaproducten zijn toegelaten als onderdeel van een evenwichtige gezonde voeding. Recente studies hebben aangetoond dat na de diagnose van borstkanker, sojavoeding veilig is als deel van een gezonde evenwichtige voeding.

Gebruikt Alpro duurzame soja?

Ja. Alpro gebruikt enkel duurzame soja, geteeld voglens de Basel Criteria, met respect voor het milieu, mens en duurzaam gebruik van grondstoffen en landbouwproducten. Bovendien is het absoluut verboden om genetisch gemanipuleerde soja of soja uit onboste gebieden te gebruiken.
Alpro kan dit garanderen dankzij een nauwkeurig controlesysteem en een certificaat.

Is er een maximumhoeveelheid soja die je per dag mag eten?

Nee. Soja behoort al heel lang tot de dagelijkse voeding in de Aziatische landen. Sojaproducten maken ook deel uit van een gezond eetpatroon en passen dus perfect in een gezonde en gevarieerde voeding.

Welke voedingsstoffen bevat de sojaboon?

De sojaboon bestaat uit:

  • 38% eiwitten
  • 20% vet
  • 18% voedingsvezels
  • 12% koolhydraten
  • 8% water
  • 4% andere bestanddelen, zoals vitamines en mineralen.

Soja is een bron aan vitamines en mineralen, zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, vitamine A, B1, B2, B3, B5, E en foliumzuur.

Is sojagebruik gerelateerd aan leeftijd waarop de puberteit begint?

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op het begin van de puberteit. Erfelijkheid en lichaamssamenstelling (adipositas en obesitas) worden beschouwd als belangrijkste factoren die bijdragen aan een vervroegde puberteit.

In 2014, concludeerde men uit een Amerikaanse studie met 339 adolescente meisjes dat de consumptie van soja niet geassocieerd is met de beginleeftijd van de puberteit. Er is geen verschil in leeftijd van het beginnen van de puberteit bij meisjes die dagelijks sojagebruiken en meisjes die heel zeldzaam soja gebruiken. Ook de gemiddelde leeftijd van de start van de puberteit van deze meisjes (wiens soja-inname hoger is dan de algemene bevolking van Amerika vanwege hun religie (Adventist) is hetzelfde als de nationale Amerikaanse norm.

In 2010 concludeerde men uit een Duitse studie dat kinderen in de leeftijd van 7 jaar met een lagere voedingskwaliteit (hoger verzadigd vet gehalte, lager vezelgehalte, lagere calcium, een lagere vitamine inname) 5 maanden eerder in de puberteit komen vergeleken met kinderen met een hogere kwaliteit van het voedingspatroon.

Waarom is de claim 'kan sporen van amandelen en hazelnoten bevatten' verwijderd op de verpakking van soja-, rijst- en haverdrinks, plantaardige variaties op room en desserts?

Een jaar geleden besloot Alpro om al haar verpakkingen te voorzien van de vermelding ‘kan sporen van amandelen en hazelnoten bevatten’. Dit was om de consumenten op voorhand op de hoogte te brengen van de integratie van de amandel- en hazelnootproducten op de Alpro productielocaties.
Met genoegen kan Alpro meededelen dat we geleidelijk aan de vermelding ‘kan sporen van amandelen en hazelnoten bevatten’ van de verpakkingen van onze soja-, rijst- en haverdrinks, plantaardige variaties op room en desserts halen.
Dit is het resultaat van een groot investeringsprogramma, waarbij Alpro de productielijnen zo zal inrichten dat ze specifiek bestemd zijn voor soja-, rijst- en haverdrinks OF voor amandeldrink-, hazelnoot- en kokosnootdrinks. Zo wordt elk vermijdbaar risico op 'kruisbesmetting' uitgesloten. Daarom mag de vermelding ‘kan sporen van amandelen en hazelnoten bevatten’ verwijderd worden van alle soja-, rijst- en haverdrinks, plantaardige variaties op room en desserts verpakkingen.

Wat is de terminologie van suiker(s)?

De declaratie van de voedingswaarde-informatie op de etiketten van voedingsmiddelen of andere middelen van communicatie wordtgeregeld door de EU-verordening over voedselinformatie aan consumenten (FIC). Deze regeling geeft de volgende definities:
- "Suikers"= alle aanwezige mono- en disachariden in voedsel, met uitzondering van polyolen
- 'Suiker' = wordt omschreven als "alle soorten sacharose"
Voor de voedingswaardedeclaratie is bepaald dat 'suikers' moeten worden gedeclareerd als het product suikers bevat, maar ook alleandere mono- en disachariden in de voeding.

Welke Alpro® producten zijn glutenvrij?

Alle producten van Alpro zijn glutenvrij met uitzondering van de Alpro Haverdrink.

Wat is een FODMAP-dieet?

In een FODMAP-dieet worden FODMAP’s vermeden. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden (fructanen, galacto-oligosacchariden), Disacchariden (lactose), Monosacchariden (fructose) en Polyolen. Bij patiënten met prikkelbaredarmsyndroom (PDS= IBS) en andere functionele gastro-intestinale aandoeningen worden FODMAP’s slecht geabsorbeerd door de dunne darm, en kunnen ze symptomen veroorzaken als pijn, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik en motiliteitsproblemen. Een FODMAP-dieet bestaat uit twee fasen. In eerste instantie worden zo veel mogelijk FODMAP’s uit de voeding geweerd om nadien voedingsmiddelen met een hoge concentratie aan FODMAP’s een voor een opnieuw te introduceren om individuele intoleranties op te sporen.