Soja: hoogwaardige eiwitten

Soja: hoogwaardige eiwitten

Soja-eiwitten zijn nutritioneel volwaardig. Dat betekent dat ze alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden bevatten om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. 


Soja-eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden en hebben een hoge verteerbaarheid (> 90%). Dat betekent dat de eiwitkwaliteit van soja vergelijkbaar is met dierlijke eiwitten.

De kwaliteit van voedingseiwitten wordt bepaald door twee criteria: 

  • het gehalte essentiële aminozuren
  • de verteerbaarheid van het eiwit

Als een eiwit de vereiste hoeveelheid essentiële aminozuren bevat, heeft het een hoge biologische waarde. Als in een eiwit een of meerdere essentiële aminozuren in onvoldoende mate aanwezig zijn om in de lichaamsbehoefte te voorzien, heeft dat eiwit een lage biologische waarde. Het aminozuur waarvan het minst aanwezig is in verhouding tot de behoefte wordt het beperkende aminozuur genoemd.

Verteerbaarheid is de andere factor die de kwaliteit van eiwitten bepaalt. Voordat het eiwit in het lichaam kan worden opgenomen, moet het worden opgesplitst in aminozuren. De verteerbaarheid wordt gedefinieerd als het percentage dat wordt opgenomen na orale inname van een bepaalde hoeveelheid eiwitten. 

De Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS) is een methode om de kwaliteit van eiwitten te meten. Daarbij wordt zowel gekeken naar de samenstelling van de aminozuren als naar de verteerbaarheid. Voedingseiwitten worden gecategoriseerd volgens deze criteria, met een maximale score van 1 voor de eiwitten van de hoogste kwaliteit. De PDCAAS voor soja-eiwitten varieert van 0,9 tot 1,0. Van alle plantaardige eiwitten hebben soja-eiwitten hebben de hoogste biologische waarde, vergelijkbaar met de kwaliteit van melkeiwitten.

Graph of ranking in protein scores, soy scoring 3rd

In 2013 stelde de FAO voor om de PDCAAS-index af te schaffen en te vervangen door een andere methode, de Digestible Indispensable Amino Acid Score (DIAAS). De DIAAS wordt beschouwd als een nauwkeuriger manier om de verteerbaarheid van individuele aminozuren in de dunne darm te meten. Hoewel de DIAAS-waarde voor soja-eiwitten iets lager kan zijn dan de PDCAAS-score, heeft de DIAAS nog steeds een waarde van ongeveer 0,9. Dat betekent dat soja-eiwitten nog steeds beschouwd kunnen worden als hoogwaardige eiwitten.

Scores van de eiwitkwaliteit in individuele voedingsproducten weerspiegelen niet het gehalte essentiële aminozuren in de volledige voeding. Indeed, all plant foods contain all essential amino acids, be it some in low quantities. However, it has been shown that a diet based solely on plants which meets the daily energy requirements of an individual will also meet all essential amino acid needs

Plantaardige eiwitbronnen kunnen elkaar aanvullen. Wanneer men bijvoorbeeld peulvruchten en granen met elkaar vergelijkt, bevatten peulvruchten doorgaans minder zwavelhoudende aminozuren en meer lysine. Het tegenovergestelde geldt voor granen. Wanneer peulvruchten en granen samen of tijdens dezelfde dag worden gegeten, kan aan essentiële aminozuurbehoeften worden voldaan.

Referenties

Hughes GJ, Ryan DJ, Mukherjea R, Schasteen CS. Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Scores (PDCAAS) for Soy Protein Isolates and Concentrate: Criteria for Evaluation. J Agric Food Chem 2011.

Rutherfurd SM, Fanning AC, Miller BJ, Moughan PJ. Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Scores and Digestible Indispensable Amino Acid Scores Differentially Describe Protein Quality in Growing Male Rats. The Journal of Nutrition 2015.