Koemelkeiwitallergie

Koemelkeiwitallergie

Wat is koemelkeiwitallergie?

Koemelkeiwitallergie (KMEA) is een reactie van het immuunsysteem op de eiwitten in alle melk van zoogdieren, waaronder koeien, geiten, schapen, buffels, enz. KMEA is niet hetzelfde als lactose-intolerantie, waarbij het immuunsysteem niet betrokken is. KMEA ontwikkelt zich doorgaans in de vroege kindertijd, hetzij na de eerste blootstelling aan zuigelingenvoeding op basis van koemelkeiwitten, hetzij bij de latere introductie van producten op basis van koemelk in de voeding.

KMEA is een van de meest voorkomende voedselallergieën bij jonge kinderen, met een geschatte prevalentie tussen 1,9 en 4,9% in het eerste levensjaar. 

Een trage groei komt bij kinderen met KMEA in hun eerste levensjaar veel voor. Daarom is behalve een goede diagnose ook een aangepast dieet met de juiste zuigelingenvoeding essentieel, zodat adequate voeding voor een optimale gewichtstoename en groei kan zorgen. 

Wat kunt u uw patiënten met koemelkeiwitallergie aanbevelen?

Wat bij patiënten met KMEA het juiste alternatief is voor koemelk, hangt ervan af of de allergie IgE-gemedieerd (onmiddellijke allergische reactie) of niet-IgE-gemedieerd (vertraagde reactie) is.

IgE- versus niet-IgE-gemedieerde KMEA: De prevalentie van geassocieerde soja-allergie bij kinderen met KMEA verschilt al naargelang de allergie IgE- of niet-IgE-gemedieerd is. Naar schatting heeft 10-14% van de zuigelingen met IgE-gemedieerde KMEA geassocieerde soja-allergie, terwijl tot 50% van de zuigelingen met niet-IgE-gemedieerde KMEA allergisch zijn voor soja (vooral zuigelingen met gastro-intestinale symptomen).

De World Allergy Organization heeft richtlijnen gepubliceerd waarin hypoallergene formules worden aanbevolen als de eerste keuze voor zuigelingen met KMEA. Bij zuigelingen ouder dan 6 maanden met IgE-gemedieerde KMEA, zonder geassocieerde soja-allergie, kan zuigelingenvoeding op basis van soja worden gebruikt, en dan voornamelijk bij oudere zuigelingen. Over het algemeen is men het erover eens dat zuigelingenvoeding op basis van soja een veel betere smaak heeft en goedkoper is dan hypoallergene formules. Uit een grote hoeveelheid gegevens blijkt dat er geen significante verschillen zijn in de groei, ontwikkeling en gezondheid bij zuigelingen die in hun eerste levensjaar zuigelingenvoeding op basis van soja kregen in vergelijking met zuigelingen die voeding op basis van koemelk kregen.

Na het eerste levensjaar zijn zuivelalternatieven op basis van soja een goede keuze omdat ze goed verkrijgbaar en lekker zijn. Verschillende klinische onderzoeken tonen aan dat sojaproducten de normale groei en ontwikkeling van kinderen ondersteunen. Soja-eiwitten zijn hoogwaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden leveren om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.

  • Vanaf 1 jaar kunnen kinderen Alpro SojaGroeidrink 1-3+ gebruiken als opvolgdrank. Dit product is specifiek ontwikkeld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van kinderen ouder dan één jaar. Het heeft een hogere energiedichtheid en is verrijkt met ijzer, jodium, calcium en vitamine B2, B12, C en D.

Nutritional information (100 ml)

120 mg 15%*269 kJ / 64 kcal
Fat
- Saturates
- Mono-unsaturates
- Polyunsaturates
22 g
0.4 g
0.5 g
1.3 g
Carbohydrate
- Sugars
8.3 g
2.5 g
Fibre0.4 g
Protein2.5 g
Salt0.04 g
Vitamins
- Vitamin C
- Vitamin D
- Vitamin B2
- Vitamin B12

12.00 mg 20%*
1,50 µg 15%*
0.21 mg 26%*
0.38 µg 54%*
Minerals
- Calcium
- Iron
- lodine

120 mg 15%*
1.1 mg 15%*
24.5 µg 16%
*

* 15% of the nutrient reference values (NRVs)

  • Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn de Alpro soja drinks volwaardige alternatieven voor zuivel en kunnen ook de drinks op basis van andere ingrediënten worden opnemen in een gevarieerde en evenwichtige voeding. Alpro rijstdrinks zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Wat is het verschil tussen lactose-intolerantie en melkallergie?

Een allergie houdt een reactie van het immuunsysteem in, terwijl dat bij een voedselintolerantie niet zo is (hoewel de symptomen soms vergelijkbaar kunnen zijn). 

In het geval van melkallergie is het koemelkeiwit het allergeen waarop het immuunsysteem reageert. Bij sommige mensen kan die reactie bijzonder ernstig zijn. 

In het geval van lactose-intolerantie is het de onvoldoende aanwezigheid of zelfs afwezigheid van het lactase-enzym die resulteert in het onvermogen om lactose te verteren.

Of iemand nu lactose-intolerantie of een melkallergie heeft, Alpro producten bieden een goed alternatief voor zuivelproducten, aangezien ze allemaal van nature lactosevrij zijn en geen koemelkeiwit bevatten.

Referenties

 Kemp AS, Hill DJ, Allen KJ et al. Guidelines for the use of infant formulas to treat cows milk protein allergy: an Australian consensus panel opinion. Med J Aust 2008;188:109-12.

 Vandenplas Y, De GE, Devreker T. Treatment of Cow's Milk Protein Allergy. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr 2014;17:1-5.

 Kattan JD, Cocco RR, Jarvinen KM. Milk and soy allergy. Pediatr Clin North Am 2011;58:407-26.

 Crittenden RG, Bennett LE. Cow's milk allergy: a complex disorder. J Am Coll Nutr 2005;24:582S-91S.

 Bahna SL. Cow's milk allergy versus cow milk intolerance. Ann Allergy Asthma Immunol 2002;89:56-60.

 Vandenplas Y, Castrellon PG, Rivas R et al. Safety of soya-based infant formulas in children. Br J Nutr 2014;111:1340-60.