Plantaardige voeding is duurzaam

Plantaardige voeding is duurzaam

Plantaardige voeding is duurzaam

We consumeren vandaag meer natuurlijke bronnen dan onze planeet aankan. Als we dat blijven doen, zullen we de komende jaren het equivalent van twee planeten nodig hebben. Het spreekt voor zich dat dat onhoudbaar is.

Voedingsbedrijven hebben de cruciale taak om hun impact op onze planeet te begrijpen en te beperken. Er is immers maar één goede uitkomst: consumentenproducten bieden die geproduceerd worden binnen het draagvermogen van de enige aarde die we hebben. Plantaardige producten zijn zeer hulpbronnenefficiënt en kunnen een deel van de oplossing zijn.

Landen als België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben hun voedingsaanbevelingen een nieuwe invulling gegeven door de nieuwste inzichten in voeding en duurzaamheid met elkaar te verbinden. Allen starten ze vanuit het principe dat de consumptie van minder dierlijke producten (met name rood vlees) en meer plantaardige producten (zoals fruit, groenten, peulvruchten, volkorengranen, noten en zaden) zowel milieu- als gezondheidsvoordelen oplevert.

De Sustainable Nutrient Rich Foods index

De wetenschappelijke wereld verkent ook het raakvlak tussen gezondheid en duurzaamheid. De Sustainable Nutrient Rich Foods (SNRF) index is een nieuwe maatstaf voor zowel de klimaat- als voedingsimpact van voedingsproducten.

De SNRF-index is gebaseerd op energiedichtheid in combinatie met drie voedingsstoffen die moeten worden aangemoedigd (plantaardige eiwitten, essentiële aminozuren en voedingsvezels) en drie voedingsstoffen die moeten worden beperkt (zout, verzadigd vet en toegevoegde suiker). Door de gezondheid gerelateerde voedingseigenschappen en de uitstoot van broeikasgassen van voeding te combineren,

kunnen we vier algemene groepen creëren:

  • Rood, waarin voedingsproducten met een negatief voedingsprofiel en grote klimaatimpact
  • Wit, waarin producten met een matig tot negatief voedingsprofiel en matige klimaatimpact
  • Bruin, waarin producten met een matig tot positief voedingsprofiel en een matige klimaatimpact
  • Groen, waarin producten met een positief voedingsprofiel en een kleine klimaatimpact

De SNRF-index kan helpen om voedingsproducten te beoordelen. Zo kan de consument kiezen voor voeding die zowel gezonder als duurzamer is!