Plantaardige voeding is kosteneffectief

Plantaardige voeding is kosteneffectief

Onderzoek toont aan dat een meer plantaardig voedingspatroon kosteneffectief is, o.a. door de toename van gezonde levensjaren waardoor men langer kan werken met minder kosten voor vb. ziekenhuisopnames.

Een recente studie van gezondheidseconomist Lieven Annemans heeft aangetoond welke aanzienlijke kostenbesparingen er mogelijk zijn als 10% van de totale bevolking de voorkeur zou geven aan plantaardige producten. In België worden deze besparingen geschat op 1,3 miljard euro en in het Verenigd Koninkrijk op maar liefst 5,21 miljard pond over een periode van 20 jaar. Als bovendien 10% van de bevolking zou kiezen voor een voedingspatroon met veel soja, zouden de overeenkomstige geschatte besparingen voor België en het Verenigd Koninkrijk uitkomen op respectievelijk 1,53 miljard euro en 7,54 miljard pond. 

Het volgen van een meer plantaardig voedingspatroon kan de voor kwaliteit gecorrigeerde levensjaren (QALY's; quality adjusted life years) doen toenemen. Met andere woorden: je leeft langer in goede gezondheid. Los van de persoonlijke gezondheidsvoordelen, kan het ook helpen om de ziektekosten van de maatschappij te verlagen.

Referenties

Schepers J, Annemans L. The potential health and economic impact of plant-based food patterns in 

Belgium and the United Kingdom. Nutrition 2018;48:24-32.