Laatste nieuws

Alpro kiest steeds meer voor Europese Sojateelt

Added on
01 Nov 2017
Alpro kiest steeds meer voor Europese Sojateelt

Alpro kiest steeds meer voor Europese sojateelt - nu ook in Nederland


Plantaardig eten is goed voor onszelf maar ook voor de planeet. Sojaproducten passen perfect in een plantaardige levensstijl. Alpro produceert haar sojabonen uitsluitend in Europa en Canada en streeft naar meer lokale sojateelt. Dit omdat wij het belangrijk vinden dat de bonen duurzaam geproduceerd zijn, niet uit ontboste gebieden komen en niet genetisch gemanipuleerd zijn. Het goede nieuws is dat Alpro de Nederlandse sojateelt stimuleert en opschaalt. Hierdoor beperken we onze ecologische voetafdruk.

Of het nu gaat om noten, fruit, rijst of soja - meer van wat we eten zou plantaardig moeten zijn. Niet alleen omdat dit beter voor onze eigen gezondheid is, het is ook nog eens beter voor onze planeet. Plantaardige voedingsmiddelen, zoals sojaproducten, vergen minder water en land en stoten minder CO2 uit.

Ook de Gezondheidsraad beveelt het aan in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding; een verschuiving in de richting van een meer plantaardig voedingspatroon. Sojaproducten passen uitstekend in een meer plantaardige leefstijl. Ze bevatten kwalitatief hoogwaardige plantaardige eiwitten en zijn laag in verzadigd vet. Bovendien zijn de meeste sojaproducten verrijkt met calcium en vitamine D, B2 en B12. En ze zijn van nature lactose- en zuivelvrij. Ze passen dan ook perfect in de nieuwe richtlijnen goede voeding. Kortom: hoogwaardige plantaardige eiwitten die minder hulpbronnen vergen.

Waar komen Alpro's sojabonen vandaan?
Wij gebruiken geen sojabonen uit Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië omdat er geen garantie kan worden gegeven dat deze bonen niet GMO-vrij zijn (GMO staat voor Genetisch Gemanipuleerde Organismen). De sojabonen van Alpro worden uitsluitend geproduceerd in Europa en Canada; waardoor zekerheid kan worden gegeven over de standaarden met betrekking tot de ecologische en sociale omstandigheden ten aanzien van de teelt.

Waarom streeft Alpro naar meer lokale, Europese sojabonen?
We willen de sojateelt nog dichter bij huis brengen en ontwikkelen meer en meer lokale sojaproductie. Wij geloven sterk in de lokale productie van soja en de sterke banden met lokale agrarische gemeenschappen.

We vinden het belangrijk dat al onze sojabonen duurzaam en GMO-vrij zijn, en niet uit ontboste gebieden komen. De locaties binnen Europa variëren van Nederland tot Italië om het risico van impact door het weer op de gewassen te spreiden. Lokale sojateelt betekent ook een kortere keten met een beperkte voetafdruk. Bovendien zorgen we voor meer duurzame lokale landbouw door het invoeren van gewasrotatie. Soja is namelijk een gewas dat stikstof kan opnemen in de bodem, waardoor het de grond niet verarmt en er dus minder meststof nodig is voor het volgende gewas.

Hoe zit het met de sojateelt in Nederland?
We hebben verschillende projecten opgezet om lokaal soja te kunnen aankopen. In Frankrijk hebben we sojateelt met succes opnieuw geïntroduceerd rond de fabriek in Issenheim (FR). Vandaag gebruiken we daar 100% lokale, Franse sojabonen. In België zijn we dit jaar opgestart met een vijftal landbouwers.

In 2015 hebben we in samenwerking met een vijftigtal landbouwers op 170 hectare lokaal geteelde soja geoogst in Nederland. In 2017 schalen we dit op naar 305 hectare. We hebben dit resultaat bereikt in samenwerking met onze partner Agrifirm, een coöperatie die 17.500 Nederlandse landbouwers groepeert en al de nodige kennis heeft om hoogwaardige soja te leveren aan Alpro. De coöperatie is een partner met ervaring in Nederlandse sojateelt en een sterk netwerk van enthousiaste landbouwers.


Kijk voor de PDF-versie van het persbericht onder het kopje 'Brochures'