Laatste nieuws

Alpro Foundation Award voor Zhangling Chen

Added on
30 Apr 2019
Alpro Foundation Award voor Zhangling Chen

Meer plantaardig voedingspatroon: minder gewichtstoename

Brussel, 24 april 2019

Zhangling Chen, onderzoekster aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum van Rotterdam, won met haar onderzoek de Alpro Foundation Award voor beste publicatie. De Alpro Foundation Award is een prijs voor jonge onderzoekers die studie doen op het gebied van plantaardige voeding, gezondheid of duurzaamheid. Zij kreeg de prijs uitgereikt op 24 april voor haar publicatie Plant-based Diet and Adiposity Over Time in a Middle-aged and Elderly Population. (1)

De hoofdboodschap in haar studie luidt dat een meer plantaardig voedingspatroon gepaard gaat met minder gewichtstoename en minder lichaamsvet.

De studie van Chen, onder begeleiding van Dr Trudy Voortman, vond plaats binnen de Rotterdam Study, waarin 9600 Nederlanders werden geïncludeerd.

Bijzonder aan deze studie is dat er een continue plant-based diet index berekend is. De gezondheidsvoordelen bleken volgens deze index groter naarmate er meer plantaardige en minder dierlijke voedingsmiddelen worden geconsumeerd. Eerdere onderzoeken deelden deelnemers strikt in naar vegan, vegetarier of vleeseter, maar deze studie toont aan dat men niet volledig vegetarisch hoeft te eten om positieve resultaten te behalen.

In vergelijking met de groep met de laagste plant-based index, hadden degenen in de groep die het meest plantaardig voedingspatroon volgen (maar dus niet strikt vegetarisch of veganistisch) over een periode van gemiddeld 7 jaar een:

  • Lagere BMI (-1.3 kg/m2)
  • Kleinere tailleomtrek (- 4.1 cm)
  • Lager lichaamsvetpercentage (-2.9 procentpunt)

Deze groep met de hoogste plantaardige index gebruikt nog steeds een aandeel dierlijke producten, waaronder bijvoorbeeld:

  •  Mediaan rood vleesinname van 81,6 g / dag
  • Mediaan zuivelinname (melk + yoghurt): 64, 3 g / dag

Maar deze groep consumeerde ook meer plantaardige producten, zoals peulvruchten, noten en volle granen. Deze manier van eten (doorgaans weinig verzadigde vetten, veel onverzadigde vetten en vezels) zal lichaamsgewicht en lichaamsvet ten goede komen.

Dr. Zhangling Chen vertrekt binnenkort naar Harvard University om daar als visiting researcher aan de School of Public Health bij Professor Frank Hu verder onderzoek te doen naar plant-based diets. Een echte ambassadeur dus voor het onderzoek naar plantaardige voeding.Het prijzengeld van de Alpro Foundation award komt van pas om het verblijf aan Harvard deels te financieren.

Over de Award
De Alpro Foundation Award voor beste wetenschappelijke publicatie beloont een jonge beloftevolle onderzoeker als hoofdauteur van een opmerkelijke publicatie op het gebied van plantaardige voeding (impact op gezondheid en/of duurzaamheid). De hoofdauteur moet verbonden zijn aan een Europese universiteit en moet jonger zijn dan 36 jaar. De prijs bedraagt 2500 euro voor de jonge wetenschapper.

Over de Alpro Foundation
De Alpro Foundation is een onafhankelijke vzw en werd opgericht in 1996 om het wetenschappelijke onderzoek naar voeding te ondersteunen en de kennis en het bewustzijn rond plantaardige voeding, gezondheid en duurzaamheid te bevorderen. 


Meer informatie: Alpro Foundation vzw – Stephanie De Vriese (EU Nutrition Scientist), e-mail: alprofoundation@alpro.com

Reference List
(1) Chen Z, Schoufour JD, Rivadeneira F, Lamballais S, Ikram MA, Franco OH et al. Plant-based Diet and Adiposity Over Time in a Middle-aged and Elderly Population: The Rotterdam Study. Epidemiology 2019; 30(2):303-310.