Laatste nieuws

Alpro Foundation Award voor beste publicatie

Added on
30 May 2022
Alpro Foundation Award voor beste publicatie

Inname van micronutriënten en vetzuren van vegetarische, veganistische en omnivore kinderen

Dr. Stine Weder, die recentelijk promoveerde aan de Justus Liebig University Giessen, heeft onlangs de Alpro Foundation Award voor beste publicatie gewonnen met haar onderzoek naar de voedingswaarde van vegetarische en veganistische diëten voor kinderen.

Aangezien vegetarische en veganistische diëten populairder zijn geworden, is de vraag ontstaan of deze diëten qua voedingswaarde voldoende zijn, vooral voor kinderen. Het beperkte onderzoek op dit gebied is meestal transversaal en uitgevoerd met een kleine steekproefomvang. Bovendien is de beschikbaarheid van vegetarische en veganistische voedingsmiddelen, zoals vlees- en zuivelalternatieven, de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.

Bovenstaande was de aanleiding voor het team van Dr. Markus Keller (Research Institute for Plant-Based Nutrition) in samenwerking met Dr. PD Dr. Ute Alexy (Universiteit van Bonn) om de Vegetarian and Vegan Children Study uit te voeren om de inname van micronutriënten te vergelijken en het vetzuurprofiel van kinderen die vegetarische en veganistische diëten volgen tot dat van omnivore kinderen.

Uit de studie kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

🌱Veganistische en vegetarische diëten van jonge kinderen in deze studie bevatten de meeste micronutriënten in voldoende hoeveelheden om aan de vereisten te voldoen. Er is echter meer aandacht nodig voor vitamine B2 en B12, calcium en ALA.

🌱Suppletie of verrijking van vitamine D en jodium is essentieel voor alle zuigelingen en jonge kinderen, ongeacht het type dieet.

🌱Omnivoor diëten moeten een betere balans hebben van verzadigd vet en PUFA en zouden meer plantaardig voedsel moeten bevatten.

Graag de hele publicatie inzien? Dat kan hier.