Onze verpakking uit de doeken gedaan*
Wij, wij zijn pioniers in plantaardig! (Onze Vlaamse bescheidenheid moest hier even wijken). Wij zijn de goeroes van #goedbezig. We zijn plantaardig geboren, in dat prachtige jaar 1980. En sindsdien zijn we hetzelfde plantaardige liedje blijven zingen, fluiten, neuriën, meebrullen.
*En hoe we ze nòg willen verbeteren.
Onze missie is dezelfde gebleven:
Zo veel mogelijk mensen helpen gezonder te leven door bewuster te eten. Met eten dat goed is voor jou en voor de planeet. Als ‘t over onze verpakking gaat, denken we er eigenlijk grotendeels hetzelfde over. Oké, we zijn niet waar we willen zijn. Nog niet. Maar we zijn wel alles aan ‘t geven om er binnenkort te geraken.
Goed. Vanbinnen én vanbuiten.
Je kent ‘t cliché wel: ‘t is wat binnenin zit, dat telt. Wij geloven dat dus hé-le-maal. Binnenin onze packs vind je enkel de lekkerste plantaardige ingrediënten. Maar we kijken ook naar wat er aan de buitenkant gebeurt en tja, onze packaging doet zijn ding wel. Fijn. Maar da’s niet genoeg, toch? We willen weten waar die verpakking vandaan komt en waar ze naartoe gaat als haar job erop zit.
We weten waar ‘t naartoe moet.
Maar we zijn er nog niet. En daarom is dit ons driestappenplan als ‘t over verpakking gaat. Helder en transparant.
Zeg ‘hi’ tegen onze nieuwe helden
Hoe gaat dit verder?
In 2020 verwelkomen we plantaardige plastics in onze drankkartons (hallo!). Dan is ‘t ‘bye bye’ voor plastic rietjes in 2021. Geef ons dan nog vijf jaar en je vindt al onze plantaardige drankjes in 100% plantaardige drankkartons. Goed voor 40% minder CO2-uitstoot. En eerlijk, voor ons is dit allemaal nog maar de start. We willen tonen dat we trouw blijven aan ons engagement. In elk aspect. En we hopen ‘t nog merken zal inspireren om hetzelfde te doen.
Wat we gaan doen. En wanneer.
Hier is het stappenplan. Zo simpel kan het zijn.
Tegen eind 2020
Tegen eind 2021
Tegen eind 2025
verhogen we het aandeel plantaardige materialen in onze 1L-drankkartons tot het maximaal haalbare: 89% voor de niet-gekoelde drankkartons en 96% voor de gekoelde.
gaan die plastic rietjes eruit en duurzamere erin.
gebruiken we enkel 100% gerecycleerd papier en karton waar we ook maar kunnen (en als ‘t ergens niet kan gaan we voor FSC-gecertificeerde nieuwe materialen, nehm!)
Een paar van onze prachtige producten
Heeft u nog vragen?
Eerlijk, we moesten het ook opzoeken. rPET is gewoon PET-plastic (‘polyethyleentereftalaat’ is de volledige naam) dat al minstens één keer gebruikt is. En dat is maar een van de redenen waarom we rPET kozen voor onze fancy nieuwe drinkflessen. Het kan namelijk ook vlotjes in alle mogelijke vormen gemodelleerd worden. De derde reden waarom we zo’n fan zijn van rPET? Het is zo makkelijk om er meteen weer nieuwe flessen van te maken. Of een andere voedselverpakking (kies maar welke, alles is mogelijk). En er zijn weinig plastics die dat kunnen.
We beseffen dat ‘t er vreemd uitziet. Iedereen heeft ‘t over ‘minder plastic’ en wij komen met nieuwe verpakkingen… in plastic. Maar het zit zo: de plastic die wij kozen is al gerecycleerde PET. En zodra die klaar is met het vershouden van onze drank, kan het opnieuw en opnieuw gerecycleerd worden. En wat ons nog meer overtuigde? PET is het enige plastic dat onmiddellijk weer tot voedselverpakking kan gerecycleerd worden. Maf, hé! Dat die ene kleine capsule plastic waaruit je flesje werd gemaakt kan blijven bestaan als flesje. Niks afvalstort, niks dumpen in de oceanen. Onze designers zijn trouwens ook crazy van rPET, want ze kunnen er elke vorm uit maken die ze maar kunnen bedenken. Handig én mooi dus.
Het korte antwoord: ja, 100% recycleerbaar afhankelijk van waar je woont. De lange versie? De fles zelf is 100% recycleerbaar. De HDPE-dop is ook recycleerbaar (je moet ‘m er gewoon weer opdraaien voor je de fles in de PMD mikt). Dan blijft er alleen nog de buitenste wikkel over. Omdat die gekleurd is, moet die losgemaakt worden voor je de fles bij de PMD zwiert. In tegenstelling tot pure PET zal de wikkel in zijn tweede leven eerder veranderen in een fleece dan in verpakking voor voedsel.
Geloof ons. Als we iets nieuws ontwerpen. Of de verpakking van een van je Alpro-favorieten een makeover geven. Dan kijken we heel goed uit met welke materialen we gaan werken. Karton heeft zijn sterke punten en ‘t is perfect voor sommige producten. Alleen won plastic het pleit voor twee flesjes. Plastic is licht, hersluitbaar en 100% recycleerbaar. En 50% van de PET in onze flessen is al eens gerecycleerd nog vòòr wij ermee aan de slag gaan (en eigenlijk willen we daar graag 100% van maken).
Eén, we willen natuurlijk iets veiligs, getest en goedgekeurd voor voeding. Twee, het moet 100% recycleerbaar in zowat heel de wereld of we durven ons gezicht nergens meer te laten zien. PET is beide: perfect om onze dranken vers te houden en het enige plastic dat rechtstreeks in een nieuwe voedingsverpakking kan omgetoverd worden. We houden van het idee dat onze plastic van fles naar fles naar fles verandert. En we houden nog meer van rPET omdat het al minstens al een keer gerecycleerd is voor wij ermee aan de slag gaan. Minder impact op materiaalvoorraden, minder impact op de planeet.