Onze planeet zit in nauwe schoentjes. Ze schuurt tegen haar ‘planetaire grenzen’ aan, zoals de wetenschappers ze noemen. Wat er op ons bord ligt, bepaalt in grote mate mee hoe lang onze aardbol het nog trekt – of niet. Denk maar aan minder biodiversiteit, waterschaarste en de klimaatverandering.
De wereldwijde voedselproductie is een gulzig beestje. *Het pompt een derde van alle CO2-uitstoot de lucht in, slokt de helft van het bewoonbare land op en slurpt 70% van het zoetwater en 78% van het oceaanwater op. En van alle bedreigde diersoorten zag 80% hun natuurlijke habitat verdwijnen door de landbouw. Dus ja, wat je eet doet ertoe!
Wat moeten we doen?
Alles wat we kunnen!
Wanneer moeten we dat doen?
Nu! Maar… hoe?
Het antwoord is de ‘planetaire grenzen’ via de op wetenschap gebaseerde doelstellingen voor de natuur. Het is een leidraad voor hoe je materialen op de juiste manier kunt inzetten en doen voor onze planeet. Gemaakt door het Science-Based Targets Initiative (SBTi), Climate Disclosure Program, World Resources Institute, WWF en United Nations Global Compact. Deze aanpak helpt organisaties en bedrijven zoals wij om ambitieuze doelen te stellen om de biodiversiteit te beschermen en ons land- en waterverbruik in te dammen. Wij bij Alpro zeggen niet zomaar wat, we dóén het: One Planet Action!
* Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. J. Poore & T. Nemecek, 2018
Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Crippa, M., Solazzo, E., Guizzardi, D. et al. Nat Food 2, 198–209 (2021).
Anthropogenic transformation of the biomes, 1700 to 2000. Ellis, E. C., Klein Goldewijk, K., Siebert, S., Lightman, D., & Ramankutty, N. (2010). Global Ecology and Biogeography, 19(5), 589-606. & FAOSTAT, combined by OneWorldData
Global environmental and nutritional assessment of national food supply patterns: Insights from a data envelopment analysis approach. E. Lucas, A. Galan-Martin. 2020 Future threats to biodiversity and pathways to their preve
Wist je dat al onze producten een vederlichte voetafdruk voor CO2 en landverbruik* hebben? Dus of je nu haverfan bent, verslaafd aan amandel of verzot op soja, je bent goed bezig! We gebruiken alleen haver van eigen Europese bodem. En onze Mediterraanse amandelen slurpen voornamelijk Mediterraans regenwater. Al onze soja is regenwoudvrij. De helft ervan groeit hier in Europa (de rest komt per boot uit Canada).
We willen het beste van het beste, voor jou én de planeet. Zowel in onze keuze van ingrediënten, als in onze productiemethoden. Tussen 2010 en 2021 zijn onze operationele voetafdrukken dan ook gekrompen: met 34% voor koolstof en 29% voor water.
*Verscheidene ingrediënten hebben een verschillende impact op koolstof en landverbruik. De impact op koolstof: 19 à 26% in vergelijking met melk. Impact op landverbruik: tussen 28 en 54% in vergelijking met melk. Dit is gebaseerd op een peer-reviewede levenscyclusanalyse uitgevoerd door Quantis in 2022 van alle Alpro Drinks (1l), op de drinks met een smaaktje na, in vergelijking met melk in Europa.
Duurzaam gegroeid, duurzaam geproduceerd. Win-win voor iedereen!
De sterspeler in tal van onze producten. Dus wel goed om te weten dat onze soja volledig regenwoudvrij en niet-GGO is. Het meeste wordt hier op Europese bodem gekweekt. Zo komt meer dan de helft uit Frankrijk, Italië en Duitsland. De rest vervoeren we vanuit Canada over zee voor een nog kleinere voetafdruk. Teamwork makes the dream work: samen met onze boeren meten we ons waterverbruik, checken we de impact op de lokale ecosystemen en zoeken we manieren om die nog te verkleinen. Geniet dus lekker van soja!
Op onze eigen borst kloppen? Daar zijn we niet zo’n fan van (hallo, Vlaamse bescheidenheid). Maar als er een betere manier is om het te maken en te verpakken, dan doen we dat - met trots! Zo recycleren we het water en de warmte die we verbruiken. Recycleerbare, gerecycleerde of plantaardige materialen in onze packs maken onze producten vanbuiten even goed als vanbinnen.
Dit is onze belofte aan jou en de planeet. Niet alleen vandaag of morgen, of zelfs in 2025. Maar ook voor de verre toekomst.
Heerlijke plantaardige voeding maken
Een verandering brengen in de manier waarop ingrediënten worden verbouwd.
Alleen planeet-aardige ingrediënten gebruiken
CO2-uitstoot, waterverbruik en afvalproductie naar nul
Minder en betere verpakkingen