Homepage

HAP VOOR HAP NAAR EEN BETERE PLANEET

‘t Is 5 voor 12 en we willen allemaal verandering. Maar hoe beginnen we eraan? Zonnepanelen, recycleren, upcycling, elektrische wagens en fietsen - of gewoon fietsen? *Wetenschappers zijn het erover eens: veranderen wat je eet, zelfs maar een klein beetje, zorgt al voor een gigantische positieve impact. Hoe meer mensen vaker plantaardig eten, hoe beter. Hap voor hap naar een betere planeet.
WAT JE EET DOET ERTOE!

Onze planeet zit in nauwe schoentjes. Ze schuurt tegen haar ‘planetaire grenzen’ aan, zoals de wetenschappers ze noemen. Wat er op ons bord ligt, bepaalt in grote mate mee hoe lang onze aardbol het nog trekt – of niet. Denk maar aan minder biodiversiteit, waterschaarste en de klimaatverandering.

’t Is misschien een (ontnuchterende) verrassing:

De wereldwijde voedselproductie is een gulzig beestje. *Het pompt een derde van alle CO2-uitstoot de lucht in, slokt de helft van het bewoonbare land op en slurpt 70% van het zoetwater en 78% van het oceaanwater op. En van alle bedreigde diersoorten zag 80% hun natuurlijke habitat verdwijnen door de landbouw. Dus ja, wat je eet doet ertoe!

Tijd om onze megafoon
boven te halen!

Wat moeten we doen?

Alles wat we kunnen!

Wanneer moeten we dat doen?

Nu! Maar… hoe?

‘One Planet Thinking’

Het antwoord is de ‘planetaire grenzen’ via de op wetenschap gebaseerde doelstellingen voor de natuur. Het is een leidraad voor hoe je materialen op de juiste manier kunt inzetten en doen voor onze planeet. Gemaakt door het Science-Based Targets Initiative (SBTi), Climate Disclosure Program, World Resources Institute, WWF en United Nations Global Compact. Deze aanpak helpt organisaties en bedrijven zoals wij om ambitieuze doelen te stellen om de biodiversiteit te beschermen en ons land- en waterverbruik in te dammen. Wij bij Alpro zeggen niet zomaar wat, we dóén het: One Planet Action!

* Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. J. Poore & T. Nemecek, 2018

Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Crippa, M., Solazzo, E., Guizzardi, D. et al. Nat Food 2, 198–209 (2021).

Anthropogenic transformation of the biomes, 1700 to 2000. Ellis, E. C., Klein Goldewijk, K., Siebert, S., Lightman, D., & Ramankutty, N. (2010). Global Ecology and Biogeography, 19(5), 589-606. & FAOSTAT, combined by OneWorldData

Global environmental and nutritional assessment of national food supply patterns: Insights from a data envelopment analysis approach. E. Lucas, A. Galan-Martin. 2020 Future threats to biodiversity and pathways to their preve

GOED ETEN BEGINT BIJ GOEDE INGREDIËNTEN.

Wist je dat al onze producten een vederlichte voetafdruk voor CO2 en landverbruik* hebben? Dus of je nu haverfan bent, verslaafd aan amandel of verzot op soja, je bent goed bezig! We gebruiken alleen haver van eigen Europese bodem. En onze Mediterraanse amandelen slurpen voornamelijk Mediterraans regenwater. Al onze soja is regenwoudvrij. De helft ervan groeit hier in Europa (de rest komt per boot uit Canada).

We willen het beste van het beste, voor jou én de planeet. Zowel in onze keuze van ingrediënten, als in onze productiemethoden. Tussen 2010 en 2021 zijn onze operationele voetafdrukken dan ook gekrompen: met 34% voor koolstof en 29% voor water.

*Verscheidene ingrediënten hebben een verschillende impact op koolstof en landverbruik. De impact op koolstof: 19 à 26% in vergelijking met melk. Impact op landverbruik: tussen 28 en 54% in vergelijking met melk. Dit is gebaseerd op een peer-reviewede levenscyclusanalyse uitgevoerd door Quantis in 2022 van alle Alpro Drinks (1l), op de drinks met een smaaktje na, in vergelijking met melk in Europa.

Duurzaam gegroeid, duurzaam geproduceerd. Win-win voor iedereen!

Leer meer over onze ingrediënten

De sterspeler in tal van onze producten. Dus wel goed om te weten dat onze soja volledig regenwoudvrij en niet-GGO is. Het meeste wordt hier op Europese bodem gekweekt. Zo komt meer dan de helft uit Frankrijk, Italië en Duitsland. De rest vervoeren we vanuit Canada over zee voor een nog kleinere voetafdruk. Teamwork makes the dream work: samen met onze boeren meten we ons waterverbruik, checken we de impact op de lokale ecosystemen en zoeken we manieren om die nog te verkleinen. Geniet dus lekker van soja!

*Onze pilotstudie met 20 sojatelers in Frankrijk heeft hun 'score' voor regeneratieve landbouw gemeten op basis van bodemgezondheid, koolstofuitstoot, watergebruik en biodiversiteit. Binnenkort lanceren we een programma om de overgang naar regeneratieve landbouw in Oost-Frankrijk een duwtje in de rug te geven.

We maken het beter

Op onze eigen borst kloppen? Daar zijn we niet zo’n fan van (hallo, Vlaamse bescheidenheid). Maar als er een betere manier is om het te maken en te verpakken, dan doen we dat - met trots! Zo recycleren we het water en de warmte die we verbruiken. Recycleerbare, gerecycleerde of plantaardige materialen in onze packs maken onze producten vanbuiten even goed als vanbinnen.

Waarover gaat onze
One Planet belofte?

Dit is onze belofte aan jou en de planeet. Niet alleen vandaag of morgen, of zelfs in 2025. Maar ook voor de verre toekomst.

 • 1

  Heerlijke plantaardige voeding maken

 • 2

  Een verandering brengen in de manier waarop ingrediënten worden verbouwd.

 • 3

  Alleen planeet-aardige ingrediënten gebruiken

 • 4

  CO2-uitstoot, waterverbruik en afvalproductie naar nul

 • 5

  Minder en betere verpakkingen