Homepage

17.05.2018

Alpro neemt als eerste bedrijf in België deel aan het ‘One Planet Thinking’ programma

Als eerste bedrijf in België en als één van de eerste in Europa, integreert Alpro het ‘One Planet Thinking’ concept in zijn bedrijfsstrategie. Deze wetenschappelijke methodologie, ontwikkeld door het World Wildlife Fund (WWF) en International Union for Conservation of Nature (IUCN), laat toe om betekenisvolle duurzaamheidsdoelen te definiëren. Daarnaast kreeg het plantaardige voedingsbedrijf recent het B Corp certificaat en lanceerde het op 15 mei duurzaamheidsrapport, waarin stilgestaan wordt bij de verwezenlijkingen en waarin een tussentijdse evaluatie wordt gemaakt van de vooropgestelde duurzaamheidsdoelstellingen 2015 – 2020.

De aarde heeft een bepaalde capaciteit om haar natuurlijk hulpbronnen weer aan te vullen, maar op dit moment belast de mens de aarde meer dan ze herstellen kan. Het inzicht dat de aarde “planetaire grenzen” heeft, werd eerder geïntroduceerd door Johan Rockström en collega-wetenschappers. De onderzoekers identificeerden destijds negen grenzen en stelden enkele jaren geleden vast dat er als gevolg van menselijke activiteiten al vier grenzen overschreden zijn, wat zowel ons eigen voorbestaan als dat van de ecosystemen van onze aarde in het gedrang brengt.

Als één van de eerste bedrijven in Europa, past Alpro het ‘One Planet Thinking’ concept toe in zijn bedrijfsstrategie. Dit wetenschappelijk programma, ontwikkeld door de natuurbeschermings- organisaties WWF en IUCN, heeft als doel om wereldwijd de milieu-impact van een organisatie of product aan de draagkracht van onze planeet te linken. Op het vlak van waterverbruik bijvoorbeeld, betekent dit dat Alpro in kaart wil brengen hoeveel water er beschikbaar is rond de amandelvelden in Spanje, hoeveel een gezond ecosysteem nodig heeft, en hoeveel Alpro dus kan gebruiken – en eventueel verminderen.

Duurzaamheidsmanager bij Alpro, Greet Vanderheyden, verduidelijkt: “De capaciteit aan natuurlijke grondstoffen en bronnen op onze planeet is niet oneindig. Daarom willen we bij Alpro tegen eind 2018 met behulp van de ‘One Planet Thinking’ methodologie ervoor zorgen dat we op een nog zinvollere manier onze voetafdruk verkleinen. De focus zal dit jaar vooral liggen op de impact van de soja- en amandelteelt, die dienen immers als voornaamste grondstoffen voor onze plantaardige producten.”

Bedrijfsmodel erkend met B CorpTM certificaat

De duurzaamheidsstrategie bij Alpro is opgebouwd rond de overtuiging dat gezondheid, ecologie en bedrijfseconomische belangen hand in hand gaan. Als erkenning hiervoor werd het voedingsbedrijf begin dit jaar gecertificeerd als B CorpTM met de score van 87 punten, duidelijk hoger dan de 80 punten nodig voor certificatie. B CorpTM is een label dat het mogelijk maakt om de impact van ondernemingen op het vlak van maatschappij en milieu te ijken en vergelijken. Het hanteert daarbij een rigoureus verificatieproces van de non-profit organisatie B Lab®. Zo’n 2400 bedrijven hebben vandaag dit B CorpTM certificaat. Dat is minder dan 5% van de bedrijven die het proces gestart zijn, wat het niveau van vereisten van deze certificatie aantoont. Alpro is de negende dochteronderneming van Danone die het B CorpTM certificaat behaalt, wat betekent dat vandaag ongeveer 30% van de totale omzet van het bedrijf B CorpTM gecertificeerd is.

“We zijn verheugd om Alpro te zien toetreden tot de B CorpTM-gemeenschap, een bewijs van hun jarenlange inzet op vlak van sociale en milieu-impact,” zegt Nathan Gilbert, Executive Director bij B Lab® Europe. "De aankondiging van vandaag bevestigt dat bedrijven van elke omvang positieve veranderingen kunnen brengen en de belangen dienen van alle belanghebbenden, niet alleen van de aandeelhouders. De certificering van Alpro is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de B CorpTM-beweging in Europa.”

“Wij vinden het als bedrijf belangrijk om gezonde en lekkere plantaardige producten op de markt te brengen, die in de smaak vallen bij een grote groep consumenten, maar die ook intrinsiek goed zijn voor de maatschappij en voor onze planeet. Het B CorpTM certificaat is hiervan het beste bewijs,”zegt Sven Lamote, General Manager bij Alpro. “We zijn enorm fier ons te mogen plaatsen naast andere geëngageerde bedrijven zoals Patagonia of ook Danone North America, Alpro’s zusterbedrijf in de Verenigde Staten.”

Blijven bouwen aan een duurzame toekomst

Alpro publiceerde op 15 mei 2018 zijn duurzaamheidsrapport, waarin stilgestaan wordt bij de verwezenlijkingen en waarin een tussentijdse evaluatie wordt gemaakt van de vooropgestelde duurzaamheidsdoelstellingen 2015 – 2020. Het rapport deelt verder recente verhalen en projecten die kaderen binnen de drie strategische duurzaamheidspijlers, zijnde: gezonde voeding, duurzame voeding en winstgevende groei.

***

Over Alpro:

Alpro is de Europese pionier in plantaardige voeding sinds meer dan 35 jaar en creëert een breed aanbod van heerlijke plantaardige drinks, alternatieven voor yoghurt en room, desserts, margarines en ijs op basis van GMO-vrije soja amandelen, hazelnoten, cashew, rijst, haver of kokosnoot. Alpro’s producten zijn bekend onder de merken Alpro® en Provamel®.

Alpro is deel van Danone en heeft zijn hoofdzetel in Gent (België), telt meer dan 1300 werknemers in Europa en beschikt over drie productievestigingen in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Alpro commercialiseert haar producten in Europa en daarbuiten, en draagt bij tot de verdere groei van plantaardige voeding. Sinds 2018 is Alpro B-CorpTM- gecertificeerd vanwege zijn inspanningen om sociale en milieudoelstellingen te combineren met zijn strategische bedrijfsagenda.

Meer info: www.alpro.com en Alpro's B Corp Profile

Over B Corp:

Door de B Corp-certificering te behalen kan Alpro toetreden tot een internationale gemeenschap van meer dan 2.400 bedrijven van alle groottes en sectoren, die de ambitie hebben om hun economische efficiëntie ten dienste te stellen van de samenleving als geheel. Opgericht in de Verenigde Staten in 2006 door drie ondernemers in Philadelphia, is de B CORPORATION-certificering gericht op het promoten van een meer verantwoord bedrijfsmodel. B Corp-certificering wordt toegekend op basis van een vragenlijst over sociale, ecologische en maatschappelijke prestatie van een bedrijf, zoals haar inzet op vlak van transparantie en verantwoording. Als de gegeven antwoorden het mogelijk maken om minimaal 80 punten te behalen, op basis van ondersteunende documenten die worden beoordeeld door B Lab, de non-profit organisatie die belast is met certificatie, dan wordt het certificaat uitgereikt. Om de twee jaar wordt de score opnieuw geëvalueerd.

Meer info: www.bcorporation.net

Perscontacten:

Alpro - Greet Vanderheyden, Duurzaamheidsmanager - +32 473 80 06 55 - greet.vanderheyden@alpro.com Alpro - Ann De Jaeger, VP Corporate Communications - +32 475 20 13 44 - +32 9 260 21 09 - ann.dejaeger@alpro.com