Homepage

22.04.2021

Alpro’s keuze voor duurzaamheid beloond

Alpro’s keuze voor duurzaamheid beloond

B Corp-certificatie vernieuwd en leidende positie verstevigd

22 april 2021 - Alpro kondigt vandaag aan dat haar B Corp-certificaat werd hernieuwd. Bovendien behaalt Alpro met deze hercertificering de tweede plaats in de B Corp-ranking binnen de sector “Food & Beverage” in de Benelux. Uit de score, die op drie jaar tijd met bijna 20 punten is toegenomen, blijkt dat de duurzaamheidsmissie van de plantaardige pionier 40 jaar na haar start nog steeds brandend actueel is. Zo investeert Alpro samen met de Watergroep deze zomer in een waterhergebruikinstallatie in haar fabriek te Wevelgem en trekt het mee aan de kar van het recente Waste Warrior Project van Too Good To Go in de strijd tegen voedselverspilling.

Dankzij een doorgedreven innovatiestrategie en voortdurende inspanningen werd Alpro in 2018 voor de eerste keer bekroond met een B Corp-certificaat. Vandaag, drie jaar later, herbevestigt Alpro haar B Corp-certificaat en gaat de score, dankzij de geboekte vooruitgang in haar duurzaamheidsstrategie, erop vooruit tot 106,3 punten.

Eugene Kusse, fabrieksdirecteur in Wevelgem, benadrukt hoe uitzonderlijk deze prestatie is: “Wat ons als bedrijven in de B Corp-community apart zet, is het feit dat wij in onze zakelijke beslissingen rekening houden met de gezondheid van en duurzaamheid voor al onze stakeholders: medewerkers, aandeelhouders, de gemeenschap én het milieu. Op die manier bekrachtigt B Corp onze overkoepelende visie 'One Planet. One Health', waarin onze overtuiging wordt benadrukt dat de gezondheid van mens en planeet met elkaar verbonden zijn.”

“We zijn heel blij om te zien hoe een merk als Alpro zich blijft inzetten voor duurzaamheid. Dat is duidelijk zichtbaar in hun toegenomen B Corp score. Alpro neemt het voortouw in “using business as a force for good”. We hopen dat het andere B Corps en bedrijven zal inspireren om dit voorbeeld te volgen en hun sociale en ecologische impact te verbeteren”, zegt Hubertine Roessingh van B Lab Europe, Director Benelux.

Duurzaamheid, een voortdurende beweging

Steeds meer bedrijven dragen duurzaamheid hoog in het vaandel en zetten zich in voor de toekomst van onze planeet. Zo hebben bijvoorbeeld de webshops van Albert Heijn in Nederland en Waitrose in het Verenigd Koninkrijk een aparte digitale winkelcategorie opgericht met uitsluitend B Corp-producten. Alpro heeft duurzaamheid in haar DNA sinds de jaren 80 en neemt als pionier in het aanreiken van gezonde en plantaardige voedingsmiddelen een leidersrol op in deze groeiende beweging.

Alpro zet eveneens mee haar schouders onder het recente Waste Warrior Project (1) van Too Good To Go in de strijd tegen voedselverspilling. “Als gecertificeerde B Corp zetten we de kracht van ons merk in als een force for good. Door voedselverspilling tegen te gaan kunnen we de CO2 emissies en de druk op de grondstoffen verminderen, waardoor we het milieu minder belasten. Op al onze producten vermelden we trouwens al ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) in plaats van ‘te gebruiken tot’ (TGT),” vertelt Eugene.

Ook klopte Alpro bij de Watergroep aan om de grootste waterhergebruikinstallatie in Vlaanderen te bouwen op haar productiesite te Wevelgem. Water is één van de belangrijkste natuurlijke grondstoffen en waterschaarste is een reële problematiek in het verharde Vlaanderen. Ook hier zoekt Alpro naar manieren om spaarzaam met deze grondstof om te gaan en te recupereren waar mogelijk. Daarom is Alpro gestart met de bouw van een installatie om het water uit de afvalwaterzuivering op de site te Wevelgem om te vormen tot proceswater dat aan de drinkwaternormen voldoet. De nieuwe installatie zal zorgen voor 720.000 m3 proceswater per jaar. Die capaciteit kan later uitgebreid worden naar 880.000 m3 per jaar. Op die manier zal Alpro gemiddeld 50 % van de totale waterbehoefte op de site uit hergebruik halen. Met de installatie gaat een investeringsbedrag van bijna 3 miljoen EUR gepaard.

Duurzaamheid deel van Alpro-strategie

“Recente studies (2) tonen aan dat de huidige voedselproductie- en consumptiesystemen bijdragen tot 29% van de door de mens veroorzaakte broeikasgassen wereldwijd. Van alle voedingsmiddelen heeft plantaardig de minste impact op de planeet op het vlak van CO2 uitstoot, water- en landgebruik. Meer plantaardig eten is dus deel van de oplossing (3) ” licht Sue Garfitt, general manager bij Alpro, toe. “En we zijn maar wat blij dat miljoenen mensen zich steeds meer bewust zijn van de vele voordelen van plantaardige voeding.”

Al sinds haar lancering in de jaren 80 is Alpro op een plantaardige missie en zit duurzaamheid in haar DNA van de onderneming. Met haar nieuwe marketingcampagne “Eat your way to a better planet” bouwt Alpro verder op de recente aankondiging van haar vernieuwde gezondheids- en duurzaamheidsdoelstellingen, ‘Feeding our Future With Plants’.

Vandaag, op International Earth Day, herinnert Alpro met een ludieke stunt dat meer plantaardig eten een impactvolle manier is om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Alpro verbreekt vandaag het wereldrecord met een plantaardige cake van 495 kg. Wie wil proeven, kan een stuk afhalen via de Too Good To Go app. De opbrengst wordt integraal gestort aan Alpro’s partner Natuurpunt.


Over B Corp

B Corp is een label dat de impact van bedrijven op de samenleving en het klimaat ijkt en vergelijkt en daarbij een rigoureus verificatieproces hanteert. De standaarden om als B Corp-bedrijf te worden geclassificeerd liggen enorm hoog. Ondernemingen worden namelijk beoordeeld op hun prestaties in de volgende vijf domeinen waarin de lat voortdurend hoger wordt gelegd: beleid, werknemers, klanten, gemeenschap en milieu. B Corp streeft er ook naar om een wereldwijde gemeenschap van gelijkgestemde bedrijven op te bouwen. Vandaag maken reeds zo’n 4000 bedrijven deel uit van de B Corp-community, ten opzichte van 2400 bedrijven in 2018. Dit bewijst dat B Corp werkelijk een opkomende en niet te stoppen beweging is, die steeds meer weerklank vindt binnen de maatschappij. Voor meer details over Alpro’s B Corp score: https://bcorporation.eu/directory/alpro-alpro-sca

Contact

Ann De Jaeger - General Counsel & Head of Corporate Affairs

+32 475 20 13 44 - ann.dejaeger@alpro.com


  1. Voor meer informatie over Alpro als Waste Warrior brand, klik hier.

  2. Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Crippa, M., Solazzo, E., Guizzardi, D. et al. Nat Food 2, 198–209 (2021)

  3. FAO & Food Climate Research Network Oxford University, Plates, pyramids, planet (2016) ; WHO, Sustainable healthy diets: guiding principles (2019) ; European Commision, Farm to Fork Strategy (2020); EAT-Lancet Commission, Food Planet Health: Healthy diets from sustainable food systems (2019)