Homepage

14.07.2021

Duurzaamheid, deel van ons DNA.

Duurzaamheid, deel van ons DNA.

Zo'n 40 jaar geleden lanceerden we onze eerste plantaardige producten, lang voor de hype. Wat begon als een maffe droom om de planeet te redden met gezond voedsel, veranderde in een wereldwijde plantaardige revolutie. We delen allemaal dezelfde planeet. Laat ons ervoor zorgen dat de planeet gezond blijft zodat toekomstige generaties er ook van kunnen genieten. Samen blijven we elkaar aansporen om nog beter te doen.

Duurzaamheid betekent investeren in langdurige relaties met onze collega's, onze klanten, consumenten en leveranciers, de gemeenschappen rondom ons maar ook de mensen aan de andere kant van de wereld. Hoe je het ook draait of keert, we zijn één grote, wereldwijde samenleving.

Onze focus op de planeet als belangrijke stakeholder is niet onopgemerkt gebleven. Alpro toont de weg naar een meer duurzame en regeneratieve planeet door onze impact op de lucht, het klimaat, het water, het land en de biodiversiteit voorop te stellen in al wat we doen. Deze aanpak levert fantastische resultaten op: onze B corps score voor het milieu behoort tot de top 5% in onze groepsgrootte wereldwijd!

Dit is zoveel meer dan een ereteken. Het staat voor de opportuniteit om met z’n allen het wereldwijde economische systeem te veranderen in het voordeel van alle mensen en gemeenschappen en de planeet. En zo ondernamen we al actie:

Alpro Pledge: beloven en doen

Plantaardig voedsel heeft een lage ecologische impact op CO2-uitstoot en het gebruik van water en grond. Beide zijn intrinsiek gezond en intrinsiek duurzaam. Door innovatief plantaardig voedsel mainstream te maken, creëren we 'shared value' of gedeelde waarde: we bieden producten aan die zowel goed zijn voor de maatschappij en het milieu alsook voor de economie.

Ontdek meer in de Alpro Pledge. Het is een rapport dat onze transparantie aantoont wat betreft onze huidige ecologische prestaties, de ambitieuze doelen die we ons gesteld hebben en diegene die we reeds bereikt hebben. Je krijgt hierin ook zicht op onze roadmap voor duurzame verpakkingen en de switch naar plantaardige packs.

Aankopen op z’n Alpro’s

Onze soja is 100% Proterra-gecertificeerd. Dat is een label dat alleen van toepassing is op ecologisch duurzame, sociaal verantwoorde, GMO-vrije sojabonen. Bij de soja die wij gebruiken, komt geen ontbossing kijken. Vandaar dat al onze producten op basis van soja erkend worden voor hun positieve invloed op natuurlijke omgevingen.

Onze amandelnoten komen uit de mediterrane regio en zijn hoofdzakelijk het product van niet-bevloeide landbouw. Sinds 2018 bestuderen we samen met het WWF de planetaire grenzen van de teelt van amandelnoten. Nu zijn we met lokale natuurorganisaties maatregelen aan het implementeren door middel van routekaarten voor meer biodiversiteit en context-gebaseerde waterdoelstellingen in amandelboomgaarden. Samen met onze leveranciers en externe deskundigen zijn we gestart om bestuiversvriendelijke producten en productiesystemen te identificeren en te promoten die tegen 2025 op al onze amandelen zullen worden toegepast.

Zero Impact Operations

Alpro toont als pionier van plantaardige producten haar blijvend engagement om haar ecologische footprint te reduceren. Al wat we doen is daarvan doordrongen.

  1. De voorbije 10 jaar hebben wij op significante manier onze koolstofuitstoot verminderd. Tussen 2010 en 2020 slaagden we erin de directe uitstoot van koolstof in grote mate, met meer dan 35% van de koolstofuitstoot per product, te verlagen. Dit is vooral gelinkt aan de energieconsumptie in onze fabrieken.

  2. We gebruiken 100% hernieuwbare elektriciteit in al onze productiesites.

  3. De ambitie, Zero Impact Operations, toont de vooruitgang die we geboekt hebben in onze fabrieken om de impact van afval, water, energie en koolstof op het milieu te reduceren.

  4. Gebruik en hergebruik van water, regeneratieve landbouw en circulaire verpakkingen maken ook deel uit van onze engagementen voor 2025. We hanteren in onze dagdagelijkse operaties een ecologisch management systeem dat actief focust op het meten en doen afnemen van het gebruik van water en energie én op het verminderen van de aanmaak van afval en GHG-uitstoot.

De plantaardige kracht achter de voedselrevolutie? Dat zijn wij. Lees het in onze Alpro Pledge.