Homepage

17.09.2020

Ook na 40 jaar blijft Alpro de plantaardige kracht achter de voedselrevolutie

17/09/2020 – Vandaag viert Alpro 40 jaar leiderschap in plantaardige innovatie voor consumenten. Al sinds de start draagt Alpro in belangrijke mate bij aan een gezonde samenleving en planeet. Het iconische merk, met Belgische roots, ontwikkelde oorspronkelijk plantaardige voedingsmiddelen en dranken voor specifieke consumentenbehoeften en heeft zich sindsdien uitgebreid over Europa en de wereld met een grote variatie aan plantaardige voeding. Sinds 2017 maakt Alpro deel uit van Danone en ontwikkelt het zijn unieke sterke punten verder om als deel van Danone een wereldwijde "Voedselrevolutie" te leiden.

Ter gelegenheid van zijn 40ste verjaardag lanceert Alpro tegen 2025 een nieuw actieplan voor gezondheid en duurzaamheid onder de noemer 'Feeding our Future with Plants'. Dat engagement werd vandaag kenbaar gemaakt tijdens een feestelijk jubileumevenement in de productiefabriek van Wevelgem in België in aanwezigheid van Sue Garfitt, General Manager van Alpro, en Emmanuel Faber, CEO van Danone.

Vier decennia als pionier

Sinds 1980 is Alpro pionier op het vlak van gezonder eten en duurzaam leven. Dat maakt het merk bijzonder geloofwaardig en geeft het veel knowhow. Zijn engagement om naar continue nutritionele en duurzame optimalisatie te streven, wordt geïllustreerd door de jarenlange inspanning van het merk om te innoveren, wat tot een uniek en groot portfolio plantaardige producten heeft geleid als onderdeel van een langetermijnvisie en -strategie. Als belangrijke stap in de richting van ware duurzaamheid blijft Alpro toonaangevend als verantwoord merk op het gebied van duurzame lokale inkoop, landbouw en productie in het kader van de planetaire en gezondheidsgrenzen.

'Onze eetgewoonten zijn niet langer duurzaam voor de planeet en dus moeten we de manier waarop we voedsel produceren en consumeren veranderen”, legt Sue Garfitt, General Manager bij Alpro, uit

“Miljoenen mensen zijn zich steeds meer bewust van de persoonlijke en ecologische voordelen van plantaardige voeding. Het is de missie van ons merk om meer flexitarische voedingspatronen te promoten. We willen steeds meer keuze, variatie en smaak brengen. Innovatie is dus de kern van wat we doen bij Alpro.

Alpro zet plantaardige voeding op de eerste plaats om de manier waarop de wereld eet ten goede te veranderen en draagt op die manier bij aan de wereldwijde 'Voedselrevolutie' die Danone in gang heeft gezet [1].

Emmanuel Faber, CEO van Danone: “Ik vind het erg bemoedigend dat beleidsmakers er het belang en de urgentie van beginnen inzien dat het voedselsysteem een duurzamere weg moet inslaan, door mét de natuur samen te werken in plaats van ertegen. Wij stellen krachtige internationale engagementen zoals de Europese Farm2Fork-strategie ten zeerste op prijs [2]. Dat initiatief moedigt consumenten aan om gezondere en duurzamere eetgewoonten aan te nemen, inclusief meer plantaardig voedsel en dranken als onderdeel van de planetaire eetpatronen waar wetenschappelijke experts om vragen. Het toont hoe de trend naar gezonde en duurzame producten niet meer te stoppen is, alsook de rol die voedingsbedrijven spelen bij het ondersteunen van flexitarische voedingspatronen die zowel voor de planeet als voor de gezondheid goed zijn."

De producten van Alpro worden in meer dan 50 landen verkocht in een steeds competitievere consumentencategorie waar Alpro duidelijk het voortouw neemt. Het merk is vastbesloten om een voortrekkersrol te blijven spelen en kondigt vandaag opnieuw meer dan 30 miljoen EUR aan investeringen aan in zijn productievestigingen in Wevelgem (BE) en Kettering (VK), waarmee wordt ingespeeld op de snel groeiende vraag naar plantaardige producten.

Klaar voor de toekomst

Vanuit de kracht en trots van zijn eigen roots en DNA, past Alpro uitstekend bij de missie van Danone om zowel sociale als economische waarde na te streven in alles wat het bedrijf doet. Sinds 2018 is Alpro gecertificeerd als B-Corp en maakt het deel uit van een netwerk van bedrijven die sociale en ecologische doelstellingen combineren met financieel succes. Alpro gaat nog een stap verder in zijn ambitie met een nieuwe belofte op het gebied van gezondheid en duurzaamheid: "Feeding our Future with Plants". Met engagementen rondom twee thema's, Gezondheid en Planeet, wil Alpro tegen 2025 een meetbare verschuiving naar meer plantaardige eetgewoonten bevorderen. Alpro's engagementen omvatten:     

  • catalyst voor net-zero operaties met concrete ambities voor het klimaat op vlak van zero carbon, zero water, zero afval

  • het opstellen van duidelijke actieplannen voor de transitie naar regeneratieve landbouw, met bijzondere aandacht voor biodiversiteit en watergebruik

  • de cirkel rond maken voor verpakkingen, met 100% recycleerbare verpakkingen (vandaag is dat 76%) en plantaardige alternatieven voor yoghurt in een papieren verpakking

  • de watervoetafdruk per product met 60% verminderen (de grootste waterzuiveringsinstallatie van Vlaanderen zal in het voorjaar van 2021 in de Alpro-fabriek in Wevelgem worden geïnstalleerd)

  • 50% van de volumes omzetten in een erkende bron van voedingsvezels (vandaag is dat 36%)

  • het porfolio nog verder diversifiëren met ten minste 9 verschillende plantaardige ingrediënten (vandaag zijn dat er 7)

  • het aanbrengen van een transparante, gemakkelijk leesbare voedingswaarde-etikettering op de voorkant van de verpakking van 100% van de producten (zoals Nutriscore met meer dan 90% groene A of B scores voor Alpro)


Over Alpro:

Alpro is de Europese pionier in plantaardige voeding sinds 40 jaar en creëert een breed aanbod van heerlijke plantaardige drinks, alternatieven voor yoghurt en room, desserts, margarines en ijs op basis van GMO-vrije soja amandelen, hazelnoten, cashew, rijst, haver of kokosnoot. Alpro’s producten zijn bekend onder de merken Alpro en Provamel. Alpro is deel van Danone en heeft zijn hoofdzetel in Gent (België) en drie productievestigingen in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Alpro commercialiseert haar producten in Europa en daarbuiten, en draagt bij tot de verdere groei van plantaardige voeding. Sinds 2018 is Alpro B Corp-gecertificeerd vanwege zijn inspanningen om sociale en milieudoelstellingen te combineren met financieel succes.

Meer informatie: www.alpro.com – Meer over de gezondheids- & duurzaamheidsbelofte: www.alpro.com/benl/goed-voor-de-planeet  

Contact:

Ann De Jaeger | VP General Counsel & Head of Corporate Affairs | +32 475 20 13 44 | ann.dejaeger@alpro.com


[1] "One Planet. One Health" weerspiegelt Danones visie dat de gezondheid van mens en planeet onderling verbonden zijn. Het is een oproep tot actie voor iedereen om deel te nemen aan de voedselrevolutie: een beweging die erop gericht is om gezondere, duurzamere eet- en drinkgewoonten te bevorderen.

[2] De Farm to Fork-strategie is de hoeksteen van de Europese Green Deal die ernaar streeft om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. Het gaat in op de uitdagingen van duurzame voedselsystemen en erkent de links tussen gezonde mensen, gezonde samenlevingen en een gezonde planeet.