Homepage

18.06.2021

Van theorie naar praktijk: Alpro’s Gezonde Planetaire Bord

Van theorie naar praktijk: Alpro’s Gezonde Planetaire Bord

Hoe kunnen we 10 miljard mensen voeden met een gezond, gevarieerd voedingspatroon binnen de grenzen van wat onze planeet te bieden heeft?

Een vraag die op de Dag van de Duurzame Gastronomie (Sustainable Gastronomy Day) pertinenter is dan ooit. Duurzame gastronomie … een keuken die rekening houdt met:

  1. de plaats waar de ingrediënten vandaan komen;

  2. hoe het voedsel wordt verbouwd en;

  3. hoe het op onze markten en uiteindelijk op ons bord terechtkomt.(1)

Meer en meer wetenschappers zijn het erover eens dat onze eetgewoonten niet langer duurzaam zijn voor de planeet. De vraag hoe we ons voedingspatroon kunnen aanpassen om een gezonde toekomst te garanderen voor mens en planeet houdt veel organisaties én consumenten bezig. Ook ons… Bij Alpro gaan gezondheid en duurzaamheid steeds hand in hand. Beiden maken deel uit van ons DNA. We willen dan ook een voortrekkersrol blijven spelen en bieden een deel van het antwoord op de vraag via het ‘Gezonde Planetaire Bord’.

De EAT-Lancet Commissie voor voedsel, planeet en gezondheid gaf in 2019 met 'The Planetary Health Diet' positief antwoord op deze vraag. 37 vooraanstaande wetenschappers uit de hele wereld kwamen bijeen om een antwoord en advies te formuleren. Een van de belangrijke voorwaarden die ze stelden: geef een centrale rol aan plantaardige producten in het voedingspatroon.

Een ‘planetair bord’ kan deel uitmaken van bijna elk eetpatroon. Plantaardige drinks, plantaardige alternatieven voor yoghurt en kwark en andere plantaardige alternatieven zijn een deel van de oplossing én bovendien gemakkelijk te integreren in onze dagelijkse voeding.

Een gezond planetair bord?

Omdat we bij Alpro de gezondheid van de consument en die van de planeet centraal plaatsen, introduceerden we het ‘Gezonde Planetaire Bord’. We lieten ons hiervoor inspireren door wetenschappelijke referenties zoals het EAT Lancet-rapport (2), de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de lokale voedingsrichtlijnen(3).

Het ‘Gezonde Planetaire Bord’ helpt om keuzes te maken. Het is een gids die je inspireert om duurzamer te leven én te eten. Je leert wat je allemaal kan eten en welke hoeveelheden goed zijn voor jou en voor de planeet.

De focus ligt vooral op groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en plantaardige alternatieven voor zuivel. Ontdek op je ‘Gezonde Planetaire Bord’ dat lekker, gezond en duurzaam eten niet zo moeilijk is.

Ik wil het ‘Gezonde Planetaire Bord’ uitproberen

Snuister dan in onze recepten-brochure. Of pas het meteen toe dankzij deze handige weekmenu’s. Proeven maar!


  1. United Nations, https://www.un.org/en/observances/sustainable-gastronomy-day

  2. EAT-Lancet report, https://eatforum.org/eat-lancet-commission/eat-lancet-commission-summary-report/

  3. België: De Voedingsdriehoek (Vlaams Instituut Gezond Leven, 2017) en La Pyramide Alimentaire : plus équilibrée et plus durable (Food in Action, 2020) | Nederland: De Schijf van Vijf (Nederlandse voedingscentrum, 2016) | Duitsland: Die Dreidimensionale DGE Lebensmittelpyramide (DGE, 2007)